LLTB vakgroep Akkerbouw: “2016 hectisch jaar”
Het jaar 2016 gaat voor ons als een redelijk hectisch jaar de boeken in. Dat stelt het bestuurslid van de LLTB vakgroep Akkerbouw Norbert Huveneers, in het deze week door de LLTB gepresenteerde resultatenoverzicht 2016. Volgens Huveneers begon het met de vertraging van de invoering van de equivalente maatregelen, wat door toedoen van de overheid in 2016 nog steeds niet kon worden gerealiseerd. Huveneers: “Die maatregelen moeten ervoor zorgen dat ondernemers onder bepaalde voorwaarden extra ruimte krijgen om te bemesten. Het uitblijven van die maatregelen heeft voor akkerbouwers directe gevolgen voor de opbrengsten en de daarmee samenhangende inkomsten uit de diverse teelten. De vakgroep is van mening dat er meer ruimte moet komen om de bodem in conditie te houden of te brengen. Vanuit de Limburgse vakgroep vragen we voortdurend aandacht voor dit dossier in overleg met de mineralenspecialist van LTO en de LTO-vakgroep Akkerbouw.”
Knolcyperus
Ook knolcyperus is een terugkerend agendapunt voor de vakgroep Akkerbouw. In Noord- en Midden-Limburg blijft dit onkruid de gemoederen bezighouden. Besmetting van percelen met knolcyperus neemt een steeds grotere vorm aan. Vanwege de maatregelen die de NVWA boeren kan opleggen, worden deze ondernemers twee keer getroffen. Regionaal is daarom een traject in gang gezet om het aantal besmettingen een halt toe te roepen en zo mogelijk terug te dringen.
Branche Organisatie
De ontwikkelingen rond de Branche Organisatie (BO) Akkerbouw krijgen ook de nodige aandacht van de LLTB vakgroep Akkerbouw. Huveneers: “We zijn inmiddels al bijna een jaar zover dat de BO de facturen voor de heffingen voor onderzoek en innovatie ook zou mogen versturen naar niet-leden van LLTB, LTO en NAV. Een mooie toezegging van minister Kamp, maar als de BO vervolgens de gegevens van deze ondernemers niet krijgt, schieten we er weinig mee op. We hebben als Nederlandse akkerbouw qua kennis altijd vooropgelopen en het zou ontzettend jammer zijn als we door gebrek aan financiële middelen voor onderzoek die voorsprong kwijtraken.”
Slim bemesten
Met goed bedrijfsmanagement en aanvullende maatregelen kunnen de Europese nitraatnormen worden gehaald én een goede gewasopbrengst worden gerealiseerd. Dat is de doelstelling van het project Slim Bemesten dat samen met 25 akkerbouwers en melkveehouders in Zuid-Limburg loopt. Een stimulans daarbij is dat de agrariërs die de nitraatnorm halen ook meer stikstof mogen aanwenden. Intentie is de resultaten van het project uit te rollen naar heel Zuid-Limburg en liefst ook naar de zandgronden in Noord- en Midden-Limburg.
Wateroverlast
De wateroverlast van juni 2016 heeft veel akkerbouwers in de problemen gebracht. Veel percelen zijn verzopen en ondernemers hebben op veel plekken hun rendementen in het water zien vallen. Om in de toekomst beter voorbereid te zijn op deze extremen als gevolg van klimaatverandering zetten akkerbouwers samen met de LLTB en het waterschap in op verbetering van waterafvoer.