Rechter: Limburg hoeft natuurvergunningen veehouderijen niet in te trekken

Het varkensbedrijf en de geitenhouderij liggen in de buurt van Natura 2000-gebieden. De vergunningen zijn verleend op basis van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Deze werd in 2019 afgeschoten door de Raad van State. Mobilisation for the Environment, Vereniging Leefmilieu en Stichting Animal Rights vinden daarom dat de eerder verleende vergunningen moeten worden ingetrokken.
Het Limburgse provinciebestuur wees de intrekkingsverzoeken eerder al af. De milieuorganisaties zijn toen in beroep gegaan. Toch geeft de rechtbank Gedeputeerde Staten gelijk.
De rechtbank benadrukt daarbij dat het wel om individuele gevallen gaat. 'De rechter kan dus niets vinden over de algemene vraag of de provincie wel genoeg doet om alle Natura 2000 gebieden in en buiten de provincie tegen stikstof te beschermen', zo schrijft het in een toelichting.
Stoppende boeren
In deze casus is voldoende onderbouwd dat er genoeg natuurherstelmaatregelen worden genomen. Zo zijn er stoppende veehouders in de buurt van het Natura 2000-gebied. Het college heeft volgens de rechtbank duidelijk genoeg omschreven hoeveel stikstofruimte deze stoppers opleveren en wat het effect is op het Natura 2000-gebied.
Daarnaast is de uitstoot van het varkens- en geitenbedrijf 'relatief klein', meent de rechter. Al met al komt de rechtbank tot de milieuorganisaties dat het intrekken van de vergunningen niet nodig is, omdat de stikstofuitstoot door de stoppende boeren in de omgeving al omlaaggaat.

Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Agrio archief
Bron: Rechtspraak.nl