Kapitaalintensieve teelten ontzien bij beregeningsverbod Limburg
Door de droogte van de afgelopen tijd is het waterpeil van de meeste beken in Noord- en Midden-Limburg laag. Met het beregeningsverbod wil het waterschap voldoende watervoorraad behouden. “Zowel de land- en tuinbouw als de natuur, stedelijk gebied en recreatie hebben water nodig. Daarom vragen wij als waterschap om zuinig te zijn met het beschikbare water”, zegt Har Frenken, lid dagelijks bestuur van Waterschap Limburg. “Door droogte gaat ook vaak de waterkwaliteit achteruit. Ondiep water warmt sneller op en heeft een lager zuurstofgehalte waardoor vissterfte kan ontstaan. Doordat concentraties van opgeloste voedingsstoffen en bacteriën toenemen, komen blauwalg en botulisme vaker voor. Te weinig water schaadt de natuur in de beken.”
Onttrekkingsverbod
Het verbod geldt voor het onttrekken van water uit alle beken in Noord- en Midden-Limburg, ofwel het voormalig gebied van Waterschap Peel en Maasvallei, met uitzondering van de beken die in de regel altijd voldoende afvoer hebben zoals de riviertjes Niers en Swalm. Daarnaast geldt het verbod niet voor onttrekkingen met weidepompen voor veedrenking en voor onttrekkingen uit het grondwater en de eerdergenoemde onttrekkingen uit oppervlaktewater voor kapitaalintensieve teelten.
Alle circa 600 vergunninghouders en/of melders van het onttrekken van oppervlaktewater zijn geïnformeerd. Handhavers van het waterschap controleren op naleving van het verbod. Het verbod geldt tot de waterafvoer van de beken weer op niveau is en uiterlijk tot 1 oktober 2017.
Het waterschap houdt de komende tijd het water zoveel mogelijk vast in de beken door stuwen op te zetten en met gemalen zoveel mogelijk water vanuit de Maas naar de beken toe te voeren. Ook wordt kritisch gekeken naar het maaibeleid. Door de begroeing houden beken langer water vast en vindt er minder verdamping plaats. Deze maatregelen zijn nodig om te zorgen voor voldoende water en een goede verdeling van het water.
Voorkomen wateroverlast
Het hete weer kan plotseling omslaan naar hevige regenbuien en onweer. In een korte of langere periode kan er dan, soms plaatselijk, een grote hoeveelheid regen vallen, zoals vorig jaar juni en in 2014. Waterschap Limburg blijft er op letten dat er voldoende afvoercapaciteit beschikbaar blijft. Anderen, met name agrariërs wordt aangeraden datzelfde te doen en met name ervoor te zorgen dat het water in duikers en perceelsloten een vrije doorgang heeft als het nodig is.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Waterschap Limburg