Kwartiermakers Bioregio Noord-Brabant: 'Provincie met doe-mentaliteit'


Dit Topartikel wordt u gratis aangeboden door Ekoland. Drie maanden gratis Ekoland lezen in print en online? Klik hier. Blijf op de hoogte via de gratis nieuwsbrief.
Een actieve kerngroep in Brabant
Brabant kent verschillende initiatieven die zich inzetten voor de versterking van biologische landbouw. Een van de bekendste is de ‘kerngroep bioboeren Brabant’, een netwerk van biologische boeren die sinds 2017 actief betrokken zijn bij de belangenbehartiging van de sector.
Krol legt uit dat deze groep van zo'n tien boeren een belangrijke rol heeft gespeeld in het ontwikkelen van beleid voor biologische landbouw in Brabant. „In 2021 heeft deze groep een visie geschreven om de biologische landbouw in Brabant naar 15 procent van de totale landbouwgrond te laten groeien tegen 2030. Deze visie is overgenomen in het Beleidskader Landbouw en Voedsel van Provincie Noord-Brabant.”
Deze kerngroep heeft regelmatig overleg met de provincie Brabant over verschillende onderwerpen die van belang zijn voor biologische boeren, zoals het verbeteren van pachtvoorwaarden en het ondersteunen van biologische korte ketens. Krol vertelt hoe deze groep fundamenteel is voor de energie die er nu in Brabant is voor biologische landbouw.
Samenwerking en ambitie voor de toekomst
Van den Idsert wijst op de ‘doe-mentaliteit’ die in Brabant heerst als een belangrijke motor voor de versnelling van de biologische transitie. „Wat ik zo mooi vind aan Noord-Brabant, is dat we niet alleen praten, maar direct aan de slag gaan.”
Hij noemt de gemeente Land van Cuijk als voorbeeld, waar recent werd besloten om 15 procent van het pachtareaal om te schakelen naar biologische landbouw. „Dat is een goed voorbeeld van hoe gemeentelijke beleidskeuzes de transitie kunnen versnellen. In Breda wordt serieus gekeken naar het faciliteren van een duurzame en biologische hub en in Eindhoven wil men met partners aan de slag met duurzame en biologische voeding, ter ondersteuning van het gemeente doel om een klimaatneutrale stad te zijn in 2045.”
De doe-mentaliteit heerst ook bij het provinciebestuur. „Ter ondersteuning van het beleid van 15 procent biologische landbouw is men in 2023 gestart met BioLokaal Catering in Noord-Brabant met als doel 50 procent biologisch en lokaal in 2026. Zo’n tien gemeenten en bedrijven hebben zich daarbij aangesloten en zijn op weg met hun cateraars om dat doel te bereiken. Het is belangrijk dat een provinciaal bestuur daarin voorgaat, maar het is ook nodig op nationaal niveau, dus in de bedrijfsrestaurants van de Rijksoverheid. Zeker nu Rodger Schoester bij RVO is aangesteld als kwartiermaker biologisch in de Foodservice. Uit gesprekken met landelijke cateraars blijkt dat er een forse versnelling van biologisch uit Nederland in de bedrijfsrestaurants mogelijk is. Dat verhoogt de zichtbaarheid van biologisch, versterkt de afzet en zal leiden tot meer biologisch areaal. Biologische zuivel bijvoorbeeld is al hard op weg om de norm te worden in de catering”, vertelt Van den Idsert.
Lange termijn en de kracht van samenwerking
Beiden zijn het erover eens dat een lange termijnvisie essentieel is voor het succes van de biologische sector in Brabant. „We willen niet alleen de afzet van biologische producten vergroten, maar ook de omschakeling naar biologische landbouw bevorderen. Dit doen we door samen te werken met boeren, bedrijven en overheden”, legt Krol uit. De provincie ondersteunt de omschakeling bijvoorbeeld door in het pachtbeleid van haar gronden voorkeur te geven aan biologische boeren en boeren in omschakeling.
Van den Idsert benadrukt de kracht van samenwerking tussen de verschillende betrokkenen. „We moeten laten zien dat biologische landbouw en verduurzaming elkaar versterken, in plaats van tegenwerken”, zegt hij. Hij stelt dat dit cruciaal is voor de verdere ontwikkeling van de biologische sector. „We willen geen polarisatie tussen biologische en gangbare landbouw, maar een model waarin beide sectoren elkaar aanvullen.”
Krol voegt toe dat een groot voordeel van deze samenwerking de korte lijnen zijn tussen Brabant, ZLTO en de boeren. „Ik werk al langer voor ZLTO, en de samenwerking met Brabant zorgt ervoor dat we snel kunnen schakelen. Dit is echt een sterke basis voor wat we willen bereiken.”
Versterking van de biologische sector
De kwartiermakers zien veel kansen voor de verdere groei van de biologische sector in Brabant. Van den Idsert legt uit dat ze de markt voor biologische producten willen vergroten door te focussen op samenwerking tussen gemeenten en bedrijfsleven in de regio. „Ik bezoek onder andere wethouders, programmamanagers, groothandels en cateraars om te bekijken hoe we samen kunnen werken”, zegt hij. Een ander belangrijk aspect is de ontwikkeling van een Noord-Brabants biologisch streekmerk, waar al veel energie in gestoken wordt. „Er is veel belangstelling van producenten, verwerkers en distributeurs, en dit kan helpen om biologische producten beter te verbinden met de regio”.
Krol vertelt verder dat ze willen samenwerken met Brabant Partners, de marketingorganisatie voor recreatie en toerisme in Brabant, om een belevingsprogramma op te zetten voor biologisch. „We willen dat mensen biologische producten ook echt leren kennen, bijvoorbeeld via food trucks bij evenementen, lokale biologische producten bij de horeca, maaltijden bij de bioboer en fietstochten langs biologische boeren en producenten”, zegt ze. Dergelijke initiatieven helpen niet alleen de zichtbaarheid van biologische landbouw te vergroten, maar versterken ook de lokale economie.
Tekst: Lotte Opdam
Beeld: Imara Photography, L. van den Idsert fotografie