Ondanks droogte toch positief gevoel over graszaadoogst
Gespecialiseerd bedrijf
Janssens teelt een brede range aan soorten en rassen: veldbeemd, roodzwenk (voeder en gazon), rietzwenk (voeder en gazon), gekruist raaigras, Westerwolds raaigras (sportvelden) en Engels raaigras (voeder en sportvelden). Het zijn soorten met verschillende afrijpingsmomenten. Hij kiest voor oogst- en arbeidsspreiding. “Wij proberen het zo te verdelen, dat we vanaf 20 juni tot begin augustus kunnen oogsten.” Janssens maait, dorst en droogt zijn graszaad zelf. Het overgrote deel van zijn oogstproducten levert hij aan zaadbedrijf Barenbrug.
Afrekenen met droogte
Net als veel collega-telers in West-Brabant en Zeeland heeft Dies zijn graszaad heel vlot zien afrijpen. Op 16 juni werd al een blok veldbeemd gedorsen en sindsdien wordt er continue geoogst. Hij schat dat de oogst twee weken vroeger is dan in een gemiddeld jaar.
Afgezien van Westerwolds raaigras, dat dit voorjaar is gezaaid, zijn alle andere soorten afgelopen najaar gezaaid. Ook Janssens noteerde een droge herfst, maar uiteindelijk hebben de meeste soorten zich dit voorjaar prima hersteld. Beregenen vindt hij niet snel rendabel. “Het grootste deel van ons land is kleigrond. Alleen roodzwenk op een stukje zandgrond hebben we beregend. Anders was het gewas verdroogd.” En ook het Westerwolds, waarvan het zaad tijdens de droogte rond 15 april de grond in ging, kreeg een beregeningsbeurt om opkomstproblemen te voorkomen. Desondanks staat deze er slecht op, in tegenstelling tot de andere soorten. Hij erkent dat niet alle telers er even goed vanaf komen. “Ik heb begrepen dat er telers zijn waar percelen zijn verdroogd.” In vergelijking met een gemiddeld jaar, had Janssens zelf te maken met een neerslagtekort van 250 mm.
Opbrengsten
Intussen heeft Janssens percelen met veldbeemd, roodzwenkgras en een deel van het rietzwenkgras geoogst. Bij veldbeemd ziet hij dit jaar geen topopbrengsten, met 1.200 tot 1.400 kilo per hectare. Bij roodwenkgras ziet het er volgens Dies goed uit. “Daar komen gemiddeldes uit van zeker 1.400 kilo per hectare.” Ook voor rietzwenkgras, dat veel dieper wortelt dan andere soorten, is hij positief gestemd. “De bloei en afrijping waren goed. Ik verwacht een bovengemiddelde opbrengst.”
Engels raaigras heeft vanwege de droogte afgelopen weken te kampen met een hoge roestdruk (zwarte roest). Aanpakken van de afrijpingsziekte is noodzakelijk. “Daar moet je heel alert op zijn. Wanneer je daar niet preventief spuit, kan de opbrengst zomaar halveren.”
En het Westerwolds raaigras heeft ondanks de beregening na de inzaai nooit de gewenste doorstart gemaakt. “Voor dit gras is het seizoen te droog geweest. Het gewas heeft geen goede ontwikkeling gehad. Mijn verwachting is dat we hier maar de helft van een normale opbrengst halen.”
Minder hooi
Om zoveel mogelijk zaad te oogsten, dorst Janssens een groot deel van zijn graszaad op stam. Dit in tegenstelling tot het overgrote deel van de collega-graszaadtelers, welke hun graszaad in het zwad (laten) dorsen. “Omdat we deze keuze maken, is het altijd te nat. Dus moeten we het drogen.”
Wat de teler ook al heeft vastgesteld, is dat er dit jaar minder hooi vanaf komt. Van alle percelen die hij nu heeft geoogst (veldbeemd, roodzwenkgras e deels rietzwenkgras), is de opbrengst aan hooi aanzienlijk minder dan in andere jaren. “Ik schat dat het gemiddeld overal wel een derde minder is”, stelt hij vast.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: www.loonbedrijfvanvugt.nl/