RIVM: eet geen eieren van hobbykippen vanwege schadelijke gezondheidseffecten door PFAS

Het RIVM onderzocht eieren op zestig locaties in heel Nederland. Op ruim de helft van die plekken krijgt een volwassene al ongezonde hoeveelheden PFAS binnen als die minder dan één ei per week eet. Kleine kinderen en volwassenen met een lager gewicht zitten al veel sneller aan die grens. Ook op andere plaatsen kwamen onderzoekers te hoge concentraties PFAS in eieren tegen.
„Mensen krijgen al veel PFAS binnen via andere voedingsmiddelen en drinkwater. De hoeveelheid die mensen via particuliere eieren binnenkrijgen, komt daar bovenop", schrijven de onderzoekers. „Het is daarom af te raden om producten te eten waar veel PFAS in zit, zoals particuliere eieren."
Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid PFAS in de particuliere eieren op elke locatie anders kan zijn. Het is nog niet duidelijk hoe de PFAS in deze eieren komt. Mogelijk zijn regenwormen de oorzaak. Deze kunnen door de kippen worden opgegeten. Het RIVM doet momenteel vervolgonderzoek naar bronnen van PFAS in particuliere eieren. Lees op de website van het RIVM meer over het onderzoek.
Eerder advies voor Dordrecht
Eet geen eieren van hobbykippen die in de omgeving van de chemiefabriek van Chemours in Dordrecht worden gehouden. Dat adviseerden het RIVM en de GGD in december 2023 al. In deze eieren zitten te veel PFAS.
Wat is PFAS?
PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen. PFAS hebben handige eigenschappen: ze hebben een water- en vetafstotende werking. Ze worden verwerkt in bijvoorbeeld blusschuim, pannen met een antiaanbaklaag of regenkleding.
Een nadeel is dat PFAS niet of nauwelijks afbreken in het milieu. De stoffen worden forever chemicals genoemd: PFAS is nauwelijks afbreekbaar en hoopt zich op in mensen, dieren en planten. Ze kunen kunnen ze in voedsel en drinkwater terechtkomen. Zo kunnen mensen ze binnenkrijgen en kunnen de stoffen zich langzaam ophopen in het lichaam. De stoffen zijn bijvoorbeeld gevonden in bloed van mensen en in moedermelk. PFAS is slecht voor de gezondheid. De stoffen tasten het immuunsysteem aan, voornamelijk van kinderen.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: RIVM