Zeeland zet in op mestvergistingsinstallatie bij Terneuzen: subsidie voor opstellen van plan

De beoogde locatie is de Kanaalzone bij Terneuzen. 'In zo’n installatie wordt mest op een duurzame manier omgezet in groen gas en meststoffen. De zogenaamde ammoniakstripper haalt en verwerkt ook de stikstof uit de mest, wat goed is voor de natuur', stelt Zeeland in de verklaring.
De mest voor de installatie zal worden geleverd door een nog op te richten vereniging van melkveehouders uit Zeeuws-Vlaanderen. De Stichting Duurzaam Platteland werkt hierin nauw samen met ZLTO om de belangstelling onder melkveehouders in beeld te brengen. Dit maakt onderdeel uit van de eerste fase van het project.
Stal aanpassen
Zeeland: 'In deze fase worden een businessplan opgesteld en intentieverklaringen verzameld van melkveehouders die bereid zijn mest te leveren. Dit moet aantonen dat het initiatief zowel economisch haalbaar als gedragen is door de sector. De Stichting streeft ernaar om deze fase voor het einde van de zomer af te ronden. In de tweede fase start de vergunningaanvraag. Sommige melkveehouders moeten mogelijk hun stal aanpassen om deel te kunnen nemen aan het project. De provincie Zeeland heeft aangegeven mee te willen denken in mogelijke oplossingen.'
Stal & Akker sprak eerder dit jaar uitgebreid met de initiatiefnemers, waaronder installatiebouwer Colsen uit Hulst (ZL). „Wij presenteerden een plan voor twee kleinschalige monomestvergisters in Terhole en Sluis, die ieder per jaar twee miljoen kubieke meter biogas konden produceren”, vertelde projectleider mestverwerking van het bedrijf Colsen Jan Willem Bijnagte toen. „Wethouder Jean-Paul Hageman (ruimtelijke ordening, vergunningen) van de gemeente Hulst vond het een mooi plan, maar wilde onder geen beding meewerken aan het wijzigen van de omgevingsvisie. Daar was hij zo stellig in, dat wij in overleg met Gedeputeerde Staten van Zeeland besloten onze plannen te herzien. We gaan nu voor één grotere monomestvergister, in de Kanaalzone bij Terneuzen, voor heel Zeeuws-Vlaanderen.”
Draagvlak
Gedeputeerde Wilfried Nielen (BBB, stikstofproblematiek) vertelde in maart al dat hij de vergister een prima initiatief en een goede stap vindt, omdat de provincie een reductie van 631 ton ammoniak wil realiseren. Inmiddels heeft boerenorganisatie ZLTO, in opdracht van de provincie, geïnventariseerd dat 70 procent van de veehouders positief staat ten opzichte van het plan. Voor Bijnagte is dit voldoende draagvlak om vol gas aan de slag te gaan en vergunningen aan te gaan vragen.

Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Wim Kooijman
Bron: Provincie Zeeland