CZAV: goede vooruitzichten voor wintertarwe
Vroege start
Naar schatting wordt een kwart van het areaal wintertarwe in Zeeland en West-Brabant geteeld. Hoewel het eerste perceel al op 9 juli werd geoogst, was er gisteren afhankelijk van de regio nu 4 tot 13 procent van de oogst binnen gehaald. Het verschil zit hem in de neerslag, die niet overal in dit gebied hetzelfde is geweest. “Het is nog vroeg”, zegt Fieman. “Een aantal telers is nog druk met de graszaadoogst, bij andere telers is de tarwe nog niet rijp genoeg.” Het oogstmoment kan sowieso uit elkaar liggen. Dat hangt ook samen met de grondslag, het zaaitijdstip en de rassenkeuze. “Op lichtere grond is de tarwe natuurlijk vroeger rijp dan op kleigrond.”
Kwaliteit
In tegenstelling tot 2016, dat een matig jaar was voor wintertarwe, ziet 2017 er veel zonniger uit. Het vochtgehalte van geoogste partijen lag onder de 15 procent. Volgens Fieman is het hectolitergewicht over het algemeen zeer goed. “Op een enkele uitzondering na liggen deze waardes tussen de 78 en 82 kg.” De eerste indrukken voor wat betreft de verdere kwaliteitsaspecten lijken goed. Eiwitten liggen gemiddeld op het meerjaars gemiddelde, boven de 11,5 procent. De eerste gemeten DON-waardes (gehalte aan Fusariumschimmels) zijn laag. Volgens Fieman is dat volgens verwachting. De deskundige van coöperatie CZAV stelt vast dat zich dit jaar geen complicaties hebben voorgedaan.
Opbrengsten
Omdat veel telers pas hun eerste percelen (gaan) oogsten, kan Rien Fieman geen harde cijfers geven over de opbrengsten. Maar waar vorig jaar gemiddeld 8 ton van een hectare werd gehaald, kan de opbrengst dit jaar gemiddeld best op 9,5 ton uitkomen.
Hoe lang de oogst zal duren, hangt veel af van het weer. De hoop van de telers is gevestigd op droge dagen. De verdere weersomstandigheden zijn medebepalend voor het verloop van de oogst. Bij regen moet het oogstmoment worden doorgeschoven. “Als we een droge periode krijgen van enkele weken, kan de oogst binnen twee weken binnen zijn. Maar als het weer niet mee zit, kan het wel zes weken duren.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: CZAV