Bewuste keuze voor niet kerende grondbewerking voor bieten
Geslaagde demo
Het akkerbouwbedrijf in West-Brabant (70 hectare) heeft een bouwplan met aardappelen, uien, suikerbieten, tarwe en spinaziezaad. De grondslag is zwaar met klei van 50 procent afslibbaar. Aardappelen laat het bedrijf vooraf gaan door een groenbemester, de laatste jaren SolaRigol TR (een mix van tillage, rammenas en vlas). Bij bieten koos het bedrijf tot voor kort voor een kerende grondbewerking. Een demo met groenbemesting vóór bieten in het kader van Niet Kerende Grondbewerking (NKG) op het bedrijf in 2016 heeft de horizon verbreed. “In de demo zijn verschillende mengsels groenbemesters gezaaid. We hebben besloten om dat dit jaar op het hele bietenareaal te doen”, vertelt Jasper Otte. Dat bietenareaal is de afgelopen tijd uitgebreid van 8 naar 12 hectare.
Niet kerende grondbewerking
Bij NKG wordt systematisch het intensief keren of mengen van de grond vermeden. Volgens Jasper komt dit ten goede aan de opbouw van de bodemstructuur, die wordt gevormd door de planten en het bodemleven. Ook worden natuurlijke processen in de bodem niet of minder verstoord en zorgt bodembedekking voor lagere onkruiddruk. Verder levert het zaaien van een groenbemester extra bovengrondse biomassa.
Keuze voor mix
“Wij kiezen bewust voor een mix van verschillende groenbemesters, omdat het planten zijn met verschillende eigenschappen”, vertelt Jasper die het mengsel zelf samenstelde. “Eén soort wortelt diep en een ander ondiep. Zo worden verschillende lagen in de bouwvoor doorworteld. Vlinderbloemigen binden stikstof uit de lucht en houden mineralen vast. Het is goed voor de bodem en het milieu.”
Met en zonder
Volgens Jasper vullen de verschillende groenbemesters in de mix elkaar prima aan. De akkerbouwer is benieuwd hoe het gaat uitpakken op de bietenpercelen. “Om een goede vergelijking te kunnen maken zaaien we de bieten op een perceel met groenbemesters langs een perceel zonder groenbemesters. Dan weet je ook wat het doet.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Jasper Otte