Oogst van bruine bonen nu volop aan de gang
Groot teeltgebied
Van het totale areaal bruine bonen dat in Nederland wordt geteeld, staat circa 70 procent in het zuidwestelijk akkerbouwgebied, vooral in Zeeuws-Vlaanderen. Ook CZAV heeft veel klanten die deze peulvrucht telen. Het relatief warme klimaat en de goede grondslag dragen hieraan bij. Het gewas zorgt in het bouwplan voor extra spreiding en de boon is als vlinderbloemige een stikstofbinder. De teelt is vooral een contractteelt, met de conservenindustrie als belangrijkste afnemer.
Volgens Rien Fieman is het een goed teeltjaar geweest voor de bruine boon. Verdroging is hooguit op een incidenteel perceel voorgevallen. “Het gewas was laat in het voorjaar gezaaid en kan toe met relatief weinig water. Bovendien heeft het op de meeste plekken in juli over het algemeen tijdig water gehad.”
Ruim 3 ton gemiddeld
De gemiddelde opbrengst van de bruine bonenoogst in Zuidwest-Nederland bedraagt naar de eerste inschatting van Fieman over de 3 ton per hectare. “Van wat wij nu binnen hebben, is de opbrengst redelijk goed.” Op veel plaatsten staat het gewas nog op het veld en is ook nog niet oogstrijp. “Het laat zich nu moeilijk schatten hoeveel daarvan de opbrengst zal zijn.”
Goede kwaliteit
De kwaliteit van de ingenomen bonen is goed. Maar er moet nog 90 procent van de oogst van het land. Minder goed weer, zoals de weerstations voor de komende tijd voorspellen, werkt dan volgens de CAVZ-specialist niet in het voordeel. “Dat kan ten koste gaan van de kwaliteit. Maar ik vind het te vroeg om daar nu al iets zinnigs over te zeggen.”
Het weer is mede bepalend voor de duur van de oogst. “In een vroeg jaar is eind september / begin oktober alles van het land, maar als het weer wat tegenzit, kan het half tot eind oktober worden.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Fotoarchief Akkerwijzer