Cichoreimuis nu ook beschikbaar in Zuidwest Nederland
Goede ervaringen
Net als in Brabant-Limburg is dit niet een standaard af-fabriek bietenmuis, maar een speciaal voor cichorei geschikt gemaakte muis. “In Oost-Brabant en Limburg, maar ook in Duitsland, België en Frankrijk hebben cichoreitelers al jaren goede ervaringen met het verladen van cichorei met de cichoreimuis”, vertelt manager Agro René Schunselaar van Sensus. Hij verwacht dat ook in het Zuidwesten – waar dit jaar tussen 1000 en 1500 hectare cichorei staat - de methode in zwang zal raken. “In Zeeuws Vlaanderen komt het ook. Daar gaan we in 2018 aan de slag.”
Andere teeltcultuur
Na een aanloop van drie jaar wordt de muis dit jaar ingezet. Dat telers in het Zuidwesten nu pas kunnen kiezen voor de bewezen techniek, heeft volgens Schunselaar meer redenen. “Het heeft onder andere te maken met de infrastructuur. Een andere factor is dat de cichoreitelers in dit gebied gewend zijn om hun oogstproduct op het veld te verladen met een kraan en naar het eigen erf te brengen. Dit in tegenstelling tot de andere teeltregio’s, waar een hoop wordt gemaakt op het land.
Verhard of onverhard
Interessant is dat de nieuwe cichoreimuis ook geschikt is om cichorei zowel vanaf het verharde erf te verladen, als vanaf onverhard terrein. ”Bij telers die de cichorei naar huis halen, zoals ze gewend zijn, kan het met de muis probleemloos van de verharding worden geladen.” Maar het kan evengoed op het perceel zelf, bijvoorbeeld aan een zijkant of op de kopakker.
Nuttig is ook dat de muis beschikt over een variabele reiniging. Volgens Schunselaar wordt hiermee cichoreiverlies voorkomen bij weinig aanvangstarra.” Volgens een berekening van Sensus levert de verlading met de muis de teler een financieel voordeel op dat kan oplopen tot ruim 1 euro per ton.
Niet forceren
Na het verladen van de cichorei met een muis vanaf een kopeinde, maar ook op het erf, blijft de tarra achter. “Als het op het land achterblijft, is het waar het moet zijn.” Het verslepen van grond van het perceel naar het erf noemt Schunselaar “niet heel duurzaam”. De extra transporten kosten de teler tijd en geld. “Zeker als het zo nat is als nu. Dan rijd je de weg helemaal onder de slik. Door op het land te laden heb je lagere kosten.”
Sensus wil zeker niet forceren dat boeren in Zuidwest-Nederland dit jaar massaal kiezen voor de chicoreimuis. “Een aantal ziet meteen de voordelen, anderen zijn meer terughoudend. Toch verwacht ik dat het in die richting gaat bewegen.”
Rooiseizoen geopend
Het oogstseizoen van cichorei is nat van start gegaan. Net als andere teelten speelt de regenval momenteel de oogst duidelijk parten. “Toch hebben we op dit moment geen bevoorradingsproblemen”, aldus de manager Agro van Sensus. Telers moeten samen met hun loonwerker bekijken wat het geschikte oogstmoment is. “Geduld is een schone zaak, dat geldt ook hier.”
Exacte cijfers van de opbrengst van de eerste partijen kan Schunselaar niet geven. “Wel weten we uit het groeiverlooponderzoek dat we afkoersen op een bovengemiddelde opbrengst.” Voor een indicatie van de kwaliteit is het volgens de medewerker van Sensus te vroeg.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Sensus