Waterschade 2016: De Dommel keert uit aan 41 gedupeerden
Overvloedige regenval
Van 30 mei tot eind juni 2016 werd het gebied van Tilburg tot Venlo opgeschrikt door extreem veel regen, lokaal viel meer dan 300 mm. Dat is tot 5x zoveel als gemiddeld in juni. Sloten en beken en rioleringen konden al dat water niet aan en overstroomden. Dat gaf veel schade en overlast, vooral bij agrariërs. Bovendien vielen er zware hagelbuien, die enorme schade veroorzaakten. Het leidde tot de claims.
Dat het grootste gedeelte van de schadeclaims is afgewezen, neemt niet weg dat het waterschap in enkele gevallen mogelijk wél iets te verwijten viel. Dat gaf het waterschap zelf ook aan. Het gaat om 13 specifieke oorzaken verspreid over het gebied. Als voorbeelden noemt het waterschap een verstopte duiker, ondermaatse sloot en wel gepland maar niet uitgevoerd maaien van de begroeiing. Deze hebben invloed op de waterafvoer.
Knelpunten met gevolgen
De schade-expert, die uitzocht in hoeverre de 13 oorzaken de schade veroorzaakten of verergerden concludeert dat de schade in 41 zaken deels was toe te rekenen aan De Dommel. Het waterschap meldt dat deze knelpunten intussen al zijn opgelost. De toegekende financiële vergoedingen lopen uiteen van 2,5 tot 50 procent van de geclaimde schade.
In de rest van de 50 dossiers kent het waterschap geen schadevergoeding toe. In drie gevallen, omdat die schade niet te verwijten valt aan het waterschap. In de andere zes kan nog geen rapport worden opgemaakt, omdat de schade-indiener zijn schade nog verder inzichtelijk moet maken.
Zorgvuldigheid voorop
Na de wateroverlast van juni 2016 stelde het waterschap na huisbezoeken per gedupeerde een rapport op met alle informatie over diens schade en mogelijke oorzaken. In veel gevallen werd meer dan één oorzaak genoemd. De dossiers gingen ter beoordeling naar WA-verzekeraar Centraal Beheer. Het intensieve en zorgvuldige onderzoek was volgens het waterschap de reden dat de schadeafhandeling veel tijd heeft gevraagd.
In april besloot het waterschapsbestuur om de komende jaren 10 tot 15 miljoen euro extra te investeren in een klimaatbestendiger watersysteem. “In het Actieplan Leven-de-Dommel staan maatregelen voor een watersysteem dat tegen een stootje kan”, stelt bestuurder Peter Glas. “Dat plan maakten we met veel mensen uit het gebied. We richten ons nu op het uitwerken en uitvoeren van die maatregelen. Tegelijkertijd moeten we ook realistisch zijn, wateroverlast is nooit met 100% zekerheid te voorkomen.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Waterschap de Dommel