Kidneyboon voelt zich thuis op Zeeuwse akker
Afgelopen jaar werd CZAV door HAK benaderd om de teelt van de kidneyboon op te pakken. Samen kwamen zij terecht bij Rinco de Koeijer van maatschap De Koeijer. Hij beschikt over geschikte grond én bleek geïnteresseerd. In 2016 werd als proef gestart met 1,5 ha. Dit jaar is het areaal uitgebreid naar 4 ha. Op de CZAV website stelt Rien Fieman, hoofd granen, dat Zeeuws-Vlaanderen een geschikt gebied is voor deze teelt. Enerzijds omdat deze regio de meeste zonuren van Nederland telt en anderzijds is hier veel ervaring met de teelt van bruine bonen. Teelttechnisch hebben kidneybonen hiermee een grote overeenkomst. De Koeijer is aangesloten bij Veldleeuwerik en heeft ervaring met de teelt van bonen. Twee voorwaarden die HAK stelt aan zijn leverancier. Bij deze teelt heeft CZAV niet alleen een coördinerende taak, maar ze ontvangt, droogt en schoont de oogst ook dusdanig dat HAK de boon direct kan gebruiken.
Teeltervaringen
Akkerbouwer Rinco de Koeijer is positief over de teelt. Op de CZAV website zegt hij hierover: „In mei 2016 zijn we gestart met het zaaien van de grote en kleine rode kidneybonen. Voor beide hadden we pakweg driekwart hectare. Zaaien gebeurt, net als met bruine bonen, met een pneumatische zaaimachine. Het enige verschil is het schoonmaakproces: je moet namelijk bij het slangen wisselen deze goed doorblazen en alles uit de bak vegen. Het groeiproces en onkruid verwijderen zijn vergelijkbaar, al rijpen kleinere kidneybonen sneller af.” Volgens De Koeijer is de opbrengst is circa 25 procent lager dan bij bruine bonen. Dit verschil compenseert HAK financieel. De Koeijer is bereid zijn areaal uit te breiden tot 10 ha op basis van hetzelfde contract en met dezelfde prijsafspraken.
Andere teelten
HAK is dusdanig positief dat ze voor komend jaar een uitbreiding van het areaal voorziet. Adri den Dekker, directeur inkoop en landbouw bij HAK, voorziet zelfs dat ook de teelt van andere exotische bonen in deze regio kan gaan plaatsvinden. HAK importeert nu de kidneybonen uit Noord-Amerika en Canada. Het enige grote verschil is de groeitijd. In Noord-Amerika en Canada bedraagt deze gemiddeld 90 dagen, terwijl in Aardenburg 135 dagen zat tussen zaaien en oogsten.
Groeiende afzet
Kidneybonen worden steeds populairder bij de Nederlandse consument. Ze worden vooral gebruikt in soepen, salades en Mexicaanse gerechten. Het is zelfs de nummer 3 favoriet, vlak onder de bruine boon en witte bonen in tomatensaus. Op de vierde plaats staat de kikkererwt. Sinds 2014 steeg de verkoop van kidneybonen in supermarkten met 25 procent naar 3,6 miljoen kilo.