Bietenrooiers weer volop aan de slag
De campagne van de suikerfabrieken van Suiker Unie in Dinteloord en Vierverlaten ging op 11 september van start en op basis van de opbrengstverwachting en verwerkingsprognose zou die rond 25 januari 2018 worden afgerond. November is per definitie ‘bietenoogstmaand’, zeker nu de rooiers overal weer op volle toeren draaien.
Hoge opbrengsten
Teeltjaar 2017 laat bij veel telers hoge opbrengsten zien. In sommige regio’s ligt het gemiddelde rond 100 ton bieten per hectare. Vorige week werd al gemeld dat het record van 15,1 ton suiker per hectare zal worden overtroffen. Volgens Suiker Unie is de kwaliteit van de bieten de afgelopen tijd nog iets verbeterd. In de afgelopen week bedroeg het gemiddelde gehalte 17,3 procent suiker, en dat is weer iets hoger dan in de week ervoor (17,2 procent).
De hoge opbrengsten vraagt aan telers extra aandacht voor de bewaring, zeker als de bieten langer op de akker blijven liggen. Sommige telers moeten vanwege de hoge opbrengsten uitwijken naar extra ligplaatsen in de buurt.
Temperatuur in de hoop
Het streven moet zijn om de bieten in langgerekte hopen te storten zodat afdekken eenvoudiger is en de bewaartemperatuur beter te reguleren is. Worden bieten te breed en te hoog gestort, dan loopt de temperatuur in de hoop te hoog op. Door de temperatuur in de hoop te volgen, kan de teler tijdig maatregelen treffen. Bietenkenniscentrum IRS heeft een checklist samengesteld met tip om de bewaarverliezen te beperken.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Fenneke Wiepkema