NAV keert Europees boerenverbond de rug toe
Familiebedrijf onderbelicht
“Binnen de Europese afdeling wilden wij al een paar jaar dat onze familiebedrijven meer aan bod komen. Dat lukte niet. Daar komt bij dat we zien dat de organisatie meer en meer opschuift van boeren belangenbehartiging naar politieke beweging. Dat is niet wat onze leden willen”, legt NAV-voorzitter Teun de Jong uit. Terwijl NAV voor behoud van het kwekersrecht is, zijn andere leden van de Europese Coördinatie daar tegen. Ook over de toepassing van nieuwe veredelingstechnieken botst het. “De standpunten kwamen steeds meer haaks op elkaar te staan. Het gevoel voor respect was de laatste tijd kwijt.”
De leden gaven dit voorjaar het bestuur het mandaat om naar een oplossing te zoeken, maar die kwam er niet. “Je kunt kiezen om eindeloos te discussiëren, of om een andere weg in te slaan.” Tijdens een extra ledenvergadering kreeg het bestuur vrijwel unaniem steun (1 onthouding) om per direct uit de Europese Coördinatie te stappen. De consequentie is dat per 31 december 2017 het lidmaatschap eindigt.
Principiële beweging
La Via Campesina zet zich in voor wat de organisatie zelf omschrijft als een voedsel- en landbouwsysteem gebaseerd op de principes van Agro-ecologie en Voedselsoevereiniteit. De organisatie - met ledenorganisaties uit 73 landen die samen 200 miljoen kleinschalige boeren vertegenwoordigen – is de grootste boerenbeweging van de wereld. De Europese afdeling van La Via Campesina is de Europese Coördinatie van La Via Campesina (ECVC). Frappant detail is dat oud NAV-voorman Joop de Koeijer destijds mede-grondlegger was van deze Europese tak. Naast NAV, dat vanaf 2008 lid was, is sinds dit jaar de Nederlandse organisatie Toekomstboeren lid van ECVC.
Nieuwe partners zoelen
Nu NAV La Via Campesina de rug toekeert, heeft de akkerbouwvakbond per 1 januari 2018 geen Europese partners meer. Of de uittreding van NAV uit de Europese Coördinatie navolging krijgt, weet Teun de Jong niet. “We hebben de eerste steen in de vijver gegooid. We zullen wel zien.” Dat laat onverlet dat NAV in Europa zal zoeken naar een samenwerkingsverband, waar de leden van de bond zich beter bij thuis voelen.
Lid worden van COPA, waar LTO Nederland bij aangesloten is, is volgens de NAV-voorman niet aan de orde. Wel gaat NAV toenadering zoeken tot de Franse bond Coordination Rurale (CR) en de Belgische zusterorganisatie ABC. “Wij gaan hun bijeenkomsten bijwonen en zo proberen de contacten verder uit te bouwen”, aldus Teun de Jong.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Fotoarchief Akkerwijzer