Foutje bij enten zorgt voor tegenvallende opbrengst Zeeuwse Soja
De Zeeuwse sojaproef is een gezamenlijk project van CZAV, Dutch Soy, Frank Food Products, SG Ceresco, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, FarmUp en Provincie Zeeland. ‘Enten van sojazaad met rhizobium-bacteriën versterkt de stikstofbinding en verhoogt de opbrengst. Dit wordt gezien als leermoment voor volgend seizoen. Positieve resultaten zijn er gelukkig ook geboekt door telers. Dit was voornamelijk met ervaringen op vlak van precisiezaaien en ziektebeheersing’, aldus CZAV.
Telers
Het aantal telers dat in Zeeland soja verbouwt is van 4 (2016) gegroeid naar 6 in 2017. Voor komend jaar verwacht CZAV, wederom een kleine toename. ‘De interesse onder telers is er zeker, mede doordat de ontwikkeling tot nog toe is ondersteund door de Provincie Zeeland in de vorm van een subsidie. Deze steun is noodzakelijk om aan verdere kennisontwikkeling te doen door studie en proeven’, aldus de Zeeuwse coöperatie.
Zeeuwse klimaat
Binnen het project Zeeuwse Soja wordt gemiddeld 4 hectare sojabonen per teler verbouwd. Volgens CZAV heeft Zeeland vanwege de temperatuur en het relatief hoge aantal zonuren ideale teeltomstandigheden voor soja en kunnen goede opbrengsten gehaald worden. ‘Telerservaringen laten ook de waarde van het gewas in het bouwplan zien met betere opbrengsten van volggewassen. Ook op dit vlak is verder onderzoek wenselijk. In de markt is er interesse voor Zeeuwse soja, zowel voor consumenten (tofu, bakkerij, sojadrinks) als veevoeder’, aldus CZAV.