Limburgse akkerbouwers volgen bio-aanpak NKG-onkruid
Afgelopen week werd het ondernemersnetwerk ‘Biologische Landbouw in Limburg’ omgevormd tot een provinciale vereniging die de belangenbehartiging, afzet en kennis van en voor de biologische boeren bundelt. Een kenniscentrum vormt daarbij een belangrijk onderdeel. „Een kenniscentrum voor zowel de biologische als de gangbare boeren, onderstreept biologisch akkerbouwer en vleesveehouder John Janssen (63) uit Klimmen desgevraagd. Hij is de kartrekker en beoogd voorzitter van dit initiatief.
NKG en glyfosaat
Een kenniscentrum voor zowel biologische als gangbare boeren vindt Janssen niet vreemd. „Gangbare Zuid-Limburgse akkerbouwers tonen een toenemende interesse in de bio-teeltwijze. Mede ook met het oog op een toekomstig glyfosaatverbod, dat in combinatie met verplichte nkg voor een forse onkruiddruk zal zorgen. Bij de verplichte nkg op de Zuid-Limburgse lösspercelen gebruiken de gangbare akkerbouwers in het voorjaar, vóór het zaaien, glyfosaat om zo de onkruiddruk te verminderen. Bij ploegen worden deze onkruiden letterlijk ondergeploegd, terwijl ze bij nkg boven blijven waar ze zich volop kunnen ontwikkelen. Janssen: „Hoe je het ook wendt of keert, binnen drie of vijf jaar wordt de toelating van glyfosaat ingetrokken. Akkerboeren hebben daardoor nu al vergaande interesse hoe biologische boeren dit nkg-onkruidprobleem aanpakken.”
Brouwgerst
Een ander probleem waar de biologische akkerbouwers in Zuid-Limburg al jaren tegenaan lopen is de combinatie van verplichte nkg met de teelt van biologische brouwgerst. In de praktijk blijkt het zo goed als onmogelijk een goede brouwgerst te telen zonder te ploegen. Hierdoor moet de Gulpener Bierbrouwerij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, jaarlijks grote moeite doen om voldoende biologische brouwgerst te collecteren. „Na jarenlang lobbyen komt hier hoogstwaarschijnlijk binnen afzienbare tijd een oplossing voor”, voorspelt akkerbouwer Janssen.