Bieten gemiddeld twee weken later gezaaid
De hoge temperaturen van de laatste dagen zijn goed voor de ontwikkeling van de bieten. De groei zit er dan ook volgens Cosun, goed in. Cosun krijgt wel uit alle teeltgebieden meldingen dat op de laatst gezaaide percelen korstvorming de opkomst bemoeilijkt. Een kleine 100 hectare is inmiddels om deze reden overgezaaid. Mogelijkheden om de opkomst van de bieten te helpen is o.a. de inzet van korstbrekers en beregenen.
Vreterij
Vreterij door insecten blijft de aandacht van de telers vragen. Zo worden op percelen met voorvrucht grasland en groenbemesters veel emelten waargenomen. Afgelopen week zijn er diverse monsters bij IRS Diagnostiek binnengekomen met vreterij. Het betrof schade door bietenkevertjes, wortelduizendpoten, miljoenpoten en ritnaalden. In de meeste gevallen kan schade door bodeminsecten beperkt worden door gebruik van speciaal pillenzaad. Bij zeer hoge insectendruk, kan de werking soms tegenvallen. Bij schade als gevolg van vreterij is het volgens Cosun verstandig om de oorzaak vast stellen, aangezien diverse insecten ook schade kunnen doen in andere gewassen.
Schadebeelden
Bietenkevertjes, wortelduizendpoten, miljoenpoten en ritnaalden veroorzaken allemaal schade aan de wortels en het hypocotyl, dus in de grond. Schade door bietenkevertjes kenmerkt zich volgens het IRS door kleine, zwarte, ronde vraatplekjes. Schade door wortelduizendpoten, miljoenpoten en ritnaalden kenmerkt zich door wat grotere zwarte vraatplekken, waarbij ook de hoofdwortel kan zijn afgebeten. Soms worden planten al aangetast voordat ze bovenkomen, waardoor twijfels ontstaan over het zaad. Indien er een scheurtje is te zien in het zaad, maar geen plantje, dan is het zaadje wel gekiemd, maar het plantje dus al weggevallen. Ook ondergrondse springstaarten kunnen voor plantwegval zorgen, alhoewel daarvan nog geen monsters zijn binnengekomen bij IRS Diagnostiek. Volgens het IRS maken springstaarten hele kleine vraatplekjes aan wortels en hypocotyl. Planten die het overleven, komen vaak gekruld boven de grond.