Limburg: 18.300 kg bestrijdingsmiddelen ingeleverd
Bij veel boeren en tuinders staan middelen in de gewasbeschermingskast die niet meer zijn toegelaten. Soms weet de teler dat niet. Soms weet hij niet waar hij met de restanten naar toe moet en blijven deze middelen maar in de kast staan. De provincie Limburg signaleert als grootste euvel dat er onvoldoende innamepunten bij gemeenten zijn. De meeste gemeenten nemen geen bedrijfsafval aan. Voor de provincie Limburg en het Waterschap Limburg reden de actie ‘Bezem door de middelenkast’ op te starten. ,,Door de middelen verantwoord af te voeren, kunnen we bijvoorbeeld voorkomen dat ze in het water terechtkomen”, zegt bestuurslid en teler Har Frenken van het Waterschap Limburg.
Akkerbouwers leverden meeste in
Circa 3.000 bedrijven zijn aangeschreven om middelen die ze nog eventueel in bezit hadden, via deze weg in te leveren. Uiteindelijk maakte 682 bedrijven hiervan gebruik. In totaal werden via deze weg 18.308 kilo aan middelen gecollecteerd. Van de bezochte bedrijven waren er 123 die hun middelenkast helemaal op orde hadden en niks hoefden in te leveren. Bij één bedrijf werd maar liefst 463 kilo opgehaald en bij drie anderen bedrijven elk meer dan 400 kilo. De akkerbouwers leverden met 5.963 kilogram het meeste in, op de voet gevolgd door de tuinders met 4.956 kilo. Deze laatste sector heeft gemiddeld per bedrijf ook veruit de grootste hoeveelheid afgevoerd (64 kg), gevolgd door de sector loonwerkers (38 kg).
Andere provincies
In het Gelderse Rijn en IJssel, de provincies Drenthe, Flevoland, Noord-Brabant en Zeeland en in Oostelijk Noord-Holland zijn dit voorjaar soortgelijke acties gehouden. In het Rijn en IJssel gebied namen 350 boeren deel en in Oostelijk Noord-Holland 300. Het CLM voert de bezemacties uit in samenwerking met lokale gewasbeschermingsmiddelen-organisaties. Tijdens het bezoek loopt de boer samen met een adviseur de middelenkast door. Met de CLM-bezemtool kan de adviseur door invoeren van het registratienummer snel zien of een middel is toegelaten of niet. De adviseur vult de bezembon in. Hierop staat hoeveel kg afgevoerd wordt. De verouderde middelen worden tijdens de actie in twee rondes gratis bij de teler opgehaald.