Zwitserland verliest 60.000 vleesvarkensplaatsen
In 2008 stemde het Zwitserse parlement in met een verbetering van de dierwelzijnsregels. Varkens-, geiten- en schapenhouders kregen tien jaar de tijd om hun bedrijf aan te passen aan de strengere normen. De aanpassingen voor geiten en schapen zijn relatief eenvoudig en goedkoop te implementeren. Echter voor de varkenshouder betreft het soms ingrijpende bouwkundige ingrepen. Zo zijn vanaf 1 september volledige roostervloeren in stallen verboden. De mestplaats mag nog maar tussen de 2 en 5 procent van de totale staloppervlakte omvatten. Verder moeten vleesvarkens, bij een gewicht van tussen de 80 en 110 kilogram, kunnen beschikken over 0,9 m2 in plaats van de huidige 0,6 m2.
Forse investeringen
Op tierwelt.ch stelt René Echer, voorzitter van de Franstalige vereniging van varkenshouders en producenten (Suisseporcs) dat deze aanpassingen de varkenshouders met forse investeringen opzadelen. „Voor een individuele boer kan de investering oplopen van een paar honderdduizend frank tot circa één miljoen frank (ruim 800.000 euro. Voor veel varkenshouders zijn deze hoge investeringen aanleiding om op 1 september 2018 te stoppen met het opleggen van biggen.
Afwachtend
Volgens tierwelt.ch is de situatie in de provincie Freiburg typerend voor de afwachtende houding van de vleesvarkensmesters. In 2017 werden in deze provincie 250 boerderijen met elk meer dan 30 varkens gecontroleerd. Op dat moment voldeed pas 54 procent aan de nieuwe eisen. 11 procent van de onderzochte bedrijven gaf aan om op 1 september te stoppen. Terwijl de resterende een derde nog twijfelde over het doorvoeren van de aanpassingen of om te stoppen. Overigens hoeven de varkenshouders niet te rekenen op een verlenging van de uitstelperiode. Volgens het Federal Veterinary Office (FVO) waren de tien jaar ruim voldoende om de stalaanpassingen door te voeren. De varkenshouders kunnen strenge controles verwachten. De FVO is inmiddels een controleprogramma gestart.
60.000 vleesvarkensplaatsen
De verwachting is dat van de ongeveer 6.000 Zwitserse varkensbedrijven uiteindelijk 1.200 (circa 20 procent) onder druk van nieuwe regelgeving zullen stoppen. Dit betreft in totaal 60.000 vleesvarkensplaatsen. Ter voorkoming van een overaanbod van biggen dit najaar, adviseerde Suisseporcs de zeugenhouders al medio 2017 om het aantal zeugen te verminderen.
Prijs
Naast de nieuwe welzijnsregels staan de Zwitserse varkenshouders voor nog grotere problemen. De afgelopen vijf jaar daalde de prijs van varkensvlees met circa één frank (0,88 euro) per kilogram. De oorzaak is een combinatie van een groter aanbod door een betere groei en een dalende varkensvleesconsumptie. Per hoofd van de bevolking bedraagt de varkensvleesconsumptie momenteel 22 kilogram tegen 30 kilogram 15 jaar geleden. De Zwitserse varkenssector dekt 97 procent van de marktvraag; de overheid streeft naar een dekkingsgraad van 92 procent. Suisseporcs roept op tot een vermindering van de productie. Echter de prijs die de varkenshouder ontvangt regelt het aanbod.
Beeld: Guus Queisen