Uien ondergeploegd: ‘Het was geen verkoopbaar product’
De droogte, de hitte en de trips waren voor de uien van Van Hoeve een dodelijke cocktail. De akkerbouwer had proefrooiingen gedaan en kwam uit op een schamele 13 ton bruto per hectare. „Dan hebben we nog tarra en het indrogen en her en der nog hergroei. Ook dat is afval.” Samen met zijn afnemer besloot de teler met de schijveneg een voortijdig einde te maken aan deze teelt. „We zijn er samen doorheen gelopen en we kwamen al snel tot dezelfde conclusie.”
31 mm neerslag
Het gebrek aan vocht was misschien wel de allergrootste boosdoener. „In het hele groeiseizoen hebben we 31 mm neerslag gehad.” Beregenen was niet aan de orde, omdat Van Hoeve geen bron in de buurt heeft. Maar dat had de oogst ook niet gered, is zijn overtuiging. „Beregenen had misschien nog wel iets geholpen, maar dan nog… Het was niet genoeg geweest.”
Van Hoeve vindt het lastig om te berekenen hoeveel geld hij nu misloopt. Ja, het is veel, dat is helder. De kostprijs van deze uien alleen al is € 4.100 per hectare aan zaaizaad, gewasbescherming en dergelijke. Maar hoeveel deze uien zouden hebben opgeleverd op de markt? Van Hoeve weet het niet. „In deze partij was 0 procent grover dan 50 mm. En in de rode uien draait het vooral om de grofte. Die zat er echt niet in.”
Geen Brede Weersverzekering
De Zeeuwse akkerbouwer heeft geen Brede Weersverzekering. Dat was voor hem ook niet lonend geweest. „Dit is voor het eerst in veertig jaar dat ik deze omstandigheden meemaak.”
Het is een hard gelag, maar het hoort een beetje bij de uienteelt, vindt hij. „Het zijn en blijven uien en zo werkt de uienmarkt. Nieuwe ronde, nieuwe kansen in het volgende seizoen. Ik kan er weinig meer van maken.” Geluk bij een ongeluk is dat de plantuien, ook ongeveer 5,5 hectare, het dit jaar wel goed deden. „Dat compenseert het verlies nog een beetje.”
Lees en bekijk ook: Droogteschade enorm: telers ploegen uien onder