Unitip: Trekken aan de laatste telers
Dit teeltseizoen moeten alle suikerbietentelers van Cosun verplicht hun hele teelt registreren in Unitip. Volgens de suikercoöperatie is de 100 procent deelname een perfect verkoopargument van suiker aan met name de grote afnemers. Ze eisen van hun grondstoffen een duurzame en transparante productie.
Eindafrekening blokkeren
Voor de telers die zich nog niet hebben geregistreerd, is er nog even tijd: aan het einde van de campagne moet alles zijn ingevuld. Wie dat dan niet heeft gedaan, krijgt een sanctie, namelijk het blokkeren van zijn eindafrekening. Is aan de registratieplicht voldaan, dan krijgt de betreffende teler zijn geld uitgekeerd.
Cosun had gehoopt dat aan het begin van dit teeltseizoen alle telers zich inmiddels hadden geregistreerd bij Unitip, maar dat bleek niet het geval te zijn: de teller stond in het voorjaar op ongeveer 87 procent. Een tegenvaller? Aan de ene kant wel. „Maar er is nog tijd”, zegt directeur agrarische zaken Gert Sikken.
Doorverwijzen
Nu begint de strijd om te laatste telers over de streep te trekken. Hiervoor gaan de mensen van Cosun na de start van de bietencampagne, volgende week dinsdag, actief aan de slag: bellen, bezoeken, doorverwijzen naar hulp. Volgens Sikken zijn het namelijk zeker niet allemaal kritische weigeraars. „Er zijn ook telers die het programma nog niet goed op hun netvlies hebben, of geen computer hebben. Dat ontslaat hen echter niet van de plicht om te registreren. Deze mensen moeten dan op zoek naar iemand die hen kan helpen.”
Twee jaar geleden participeerde 60 procent van de Nederlandse bietentelers in het teeltregistratiesysteem Unitip. In 2015 was dat nog slechts 18 procent. Deze forse groei was destijds volgens Cosun vooral toe te schrijven aan de financiële stimulering en de verplichte deelname in 2018 aan Unitip. Om nog meer telers aan zich te binden werden in de afgelopen jaren zogenoemde Unitip-bijeenkomsten gehouden.