Forse ammoniakreductie kraamstallen zonder luchtwassers mogelijk
Het systeem is geregistreerd onder RAV D 1.2.20 / BWL 2018.01 / emissiefactor 1,3 ‘Mestpan met mestkanaal met koelsysteem en waterkanaal onder het kraamhok’. De gekoelde Mestpan heeft een ammoniakemissie van 1,27 kg NH3/dierplaats/jaar. Onder het mestgedeelte van de mestpan worden lamellen geplaatst waarmee de mest wordt gekoeld naar onder de 15 graden Celsius. Hierdoor wordt in combinatie met de mestpan de uitstoot van ammoniak met 85 procent gereduceerd. De onttrokken warmte uit de mest wordt in combinatie met een warmtepomp opgewaardeerd naar plusminus 50 graden Celsius.
Geringe terugverdientijd
Deze temperatuur is geschikt voor bijvoorbeeld de verwarming van de biggennesten. Een groot voordeel van voornoemde investering is volgens de makers de geringe terugverdientijd omdat de onttrokken warmte kan worden gebruikt binnen het bedrijf. Het betreft een systeem met lage onderhoudskosten en een laag energieverbruik. Er zijn subsidies voor duurzame energie en milieu-investeringen van toepassing zoals ISDE, EIA en MIA/VAMIL.
Warmtepomp
Naast de proeven op VIC Sterksel hebben Inter Continental en R&R Systems de mestpan tevens getest op het praktijkbedrijf van Kees en Wilma van der Meijden te Oirschot. Op dit bedrijf past men sinds 2016 de gekoelde mestpan toe in de kraamstal. De opgenomen warmte uit de mest wordt middels een warmtepomp opgewaardeerd naar plusminus 50 graden Celsius. Op het bedrijf wordt deze warmte gebruikt voor de verwarming van de biggennesten, kantoren, leslokalen, vergaderzalen en een boerderijterras.
Het koelen van mest heeft een positief effect op het stalklimaat. Door het koelen van de mest wordt deze als het ware geconserveerd waardoor de bacteriewerking afneemt en omzettingen minder plaatsvinden. Naast minder uitstoot van ammoniak wordt ook de uitstoot van methaan en andere gassen aanzienlijk teruggedrongen. De emissie wordt bij de bron aangepakt.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Inter Continental
Bron: Inter Continental R&R Systems