Nieuwe spray voor plaatselijke verdoving bij castratie of staart couperen
De Australische firma Medical Ethics Pty Ltd en haar dochter Animal Ethics Pty Ltd zijn in de EU een procedure gestart voor de toelating van de plaatselijke verdovingsspray Tri-Solfen. Deze kan worden gebruikt bij kleine ingrepen zoals het castreren van biggen of het couperen van staarten. In Australië en Nieuw-Zeeland heeft Tri-Solfen sinds twee jaar een toelating voor het castreren en het couperen van de staart bij biggen en het onthoornen van kalveren. In deze twee landen verzorgt Bayer Animal Health de distributie en behoort het inmiddels tot de succesvolste producten. Sinds de marktintroductie zijn al ruim 80 miljoen dieren met deze spray behandeld. Volgens het Duitse Agrarheute onderschrijven ruim twintig publicaties van de universiteit van Sydney en het wetenschappelijk instituut CSIRO de werkzaamheid van Tri-Solfen bij diverse van boerderijdieren. Verder zouden contra-expertises alle resultaten bevestigen. Het middel beschikt over een drievoudige werking. Het vermindert niet alleen de pijn gedurende en na de castratie, maar ook de bloedingen en het infectiegevaar van de wond.
Toelating EU
Overtuigd te beschikken over een zekere, kostenefficiënte en praktische oplossing voor het pijnmanagement bij biggencastratie is Medical Ethics Pty gestart met de toelatingsprocedure voor de Duitse markt. Na een toelating in Duitsland zal het, via een verkorte procedure, ook in andere EU-landen een toelating kunnen aanvragen. In dit kader werd de onderliggende stukken van de werkzame stoffen in Tri-Solfen (Bupivicain en Lidocain) in juni en september 2018 bij het Europese bureau voor geneesmiddelen (EMA) ingediend. Uiterlijk komend voorjaar wil de onderneming de noodzakelijk documenten voor de Duitse toelating indienen bij BVL. Verloopt het registratieproces naar wens, dan kan de toelating eind 2019/begin 2020 plaatsvinden.
Voldoende marktpotentieel?
Een woordvoerder van dierenartsenpraktijk Lintjeshof in Nederweert zegt desgevraagd nog niet op de hoogte te zijn van dit nieuwe middel. Hij vraagt zich wel hardop af of er in Nederland voldoende marktpotentieel voor Tri-Solfen zal zijn, gezien de tendens dat steeds minder biggen worden gecastreerd en minder staarten worden gecoupeerd. „Neemt niet weg dat als het volgens de regels wordt toegepast het in diverse situaties een goed middel kan zijn”, aldus de woordvoerder.