Zoete bataat zoekt plek op Nederlandse akker
De bataat is de achtste groente van de wereld, vertelt akkerbouwer en groenteteler Pieter Verschure uit Aarle-Rixtel. De Brabander teelt dit jaar voor het derde jaar bataat, in totaal 3 hectare. De bataat staat er goed bij, laat hij zien, de zomer van 2018 was een prima zomer voor dit warmteminnende gewas. Verschure zet een halve hectare zoete aardappel af op de lokale markt, de rest gaat naar de industrie. De teler is enthousiast over het gewas en zou graag opschalen naar een akkerbouwmatige productie.
De teelt van zoete aardappelen staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Er wordt in totaal 20 hectare bataat geteeld: 18 ha in het zuiden en 2 ha in het noorden van het land. Het gewas gedijt zowel op zand als lichte klei heeft onderzoek van Delphy op de proefbedrijven Rusthoeve (klei) en Vredepeel (zand) geleerd. Vanuit het Kennisnetwerk Zoete Bataat wordt sinds 2014 onderzoek naar de zoete aardappel gedaan, dit jaar vindt rassenonderzoek plaats op proefvelden bij Pieter Verschure op hoge zandgrond en Joop van Leijsen in Poortvliet op lichte klei. In totaal worden twaalf rassen getest. Volgens Cor van Oers, manager akkerbouw en vollegrondsgroenten bij Delphy, is het haalbaar om 40 tot 60 ton per hectare te oogsten. „Incidenteel gaan we in rassenproeven al naar 80 ton per hectare.”
Tekst: Agrio