Slechtere darmgezondheid door minder koper
Te veel koper zorgt voor onnodige belasting van het milieu. Koper kan via de mest in bodem en oppervlaktewater terechtkomen. Daarom is het gebruik van koper aan wettelijke Europese normen gebonden. Omdat het effect van koper afneemt naarmate de dieren ouder worden, zijn die normen gekoppeld aan de leeftijd van varkens. Het voer voor varkens van 12 weken en ouder mag per kilo maximaal 25 mg koper bevatten. Alleen voor jongere dieren is voer met een hoger kopergehalte (nog) toegestaan. Als veehouders zich niet aan de wettelijk toegestane norm houden, kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hen een boete opleggen van 5.000 euro.
Darmgezondheid is essentieel
Het speengewicht bepaalt voor 30 procent het uiteindelijke technische resultaat en het gewicht in de 14 dagen na het spenen maar liefst 70 procent. Daarom is het essentieel om de overgang naar spenen met zo min mogelijk stress te laten verlopen. „Investeer in een goede opstart in de eerste 14 dagen na het spenen”, onderstreept Elvy Steenhuisen, nutrionist bij Trouw-nutrition. De basis van een goede overgang is tijdig beginnen met optimale (vaste) voeding in de kraamtijd. „De hygiëne bij het voeren van de biggen in de kraamstal schiet nog vaak te kort. Terwijl dit juist essentieel is”, houdt Elvy Steenhuisen de varkenshouders tijdens de Pigbusiness-bijeenkomst in Nederweert-Eind voor. „Het is belangrijk de biggen reeds voor het spenen vast voedsel in kleine porties te verstrekken.” Ze onderstreept ook dat de darmgezondheid bij zeug en big van cruciaal belang zijn. „Zowel de darmgezondheid bij de zeug als de big bepalen de vatbaarheid voor streptokokken.” Belangrijke factoren die van invloed zijn op de darmgezondheid zijn: omgeving, stress, voeder en antibiotica. De zeug geeft het darmmicrobioom tijdens de kraamtijd over aan de biggen. Bacteriën kunnen door de darmwand dringen en een systematische infectie veroorzaken
C-Vita toevoegen
Door de vermindering van koper in het voer kan Streptococcus suis (S. suis), een bacterie die ernstige ziekteverschijnselen kan veroorzaken bij varkens, eerder de kop opsteken. Een manier om dit te voorkomen is het toevoegen van 1 kg/ton C-Vita in het drachtvoer, het lacto voer en het biggenvoer. Volgens onderzoeken verhoogt dit aantoonbaar de weerstand tegen S. suis.