‘Hoog biosecurity niveau basis, maar geen garantie tegen insleep ziekten en virussen’
Als intro legt dierenarts Sven Cooremans de aanwezige varkenshouders op de Pigbusiness thema-avond in ‘Ons Boerenerf’ in Nederweert-Eind de vraag voor hoe zij denken over het afschieten van wilde zwijnen met het oog op de Afrikaanse varkenspest (AVP). Bij handopsteking stemt bijna iedereen vóór afschieten. Vervolgens vraagt Cooremans zich hardop af of we met dit afschieten het AVP-probleem denken op te lossen? Hij denkt van niet. „We krijgen dit virus toch niet weg”, is zijn niet optimistische visie. Het nemen van vergaande hygiënemaatregelen op het bedrijf zijn veel noodzakelijker. In dit verband wijst hij naar de ‘Pig Farm’ van het DenkaFarm Innovation Centre. Daar zijn bij de bouw tal van (bouwkundige) maatregelen genomen om insleep van ziekten en virussen te voorkomen. Zo staat rondom het hele complex een fors hekwerk. Dit bouwde Denkavit vooral om de wilde zwijnen die in de omgeving van het Voorthuizense bedrijf rondscharrelen, op afstand te houden. Cooremans vond de presentatie van deze maatregelen de belangrijkste publicatie rondom de AVP in de afgelopen weken.
Geen garantie
Een hoog biosecurity-niveau vormt de basis ter voorkoming van de insleep van allerhande ziekten en virussen. „Maar ook al heb je het hoogste biosecurity-niveau op je bedrijf, het biedt je geen 100 procent zekerheid. Mijn ervaring is dat er toch steeds wat binnen weet te sluipen”, aldus Cooremans. Als praktijkvoorbeeld schudt hij een praktijkgeval uit zijn mouw. Een ziektegeval bij biggen, waarbij alle verschijnselen wezen naar streptococcen, een van meeste voorkomende bacteriën bij varkens. „Maar geen enkele behandeling en reiniging hielp. Na lange tijd bleek dat een vrij onbekend bacterie, die bestand is tegen de gangbare middelen, de veroorzaker was van deze ellende. Deze bacterie was via een klein besmet onderdeeltje aan een machine de stal binnengedrongen. Een klein foutje met grote gevolgen.”
Nieuwe producten
Cooremans waarschuwt de varkenshouders om steeds heel voorzichtig te zijn met (nieuwe) producten die worden aangeprezen. „Klinkt iets als te goed om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.” Hij verwijst daarbij naar de gladde verkooppraatjes van de Chickfriends-mannen die korte metten zouden maken met bloedluis. Het middel waar ze mee spoten was Dega-16 met daaraan (zoals achteraf bekend) toegevoegd fipronil. Cooremans: „Een middel dat de bloedzuigers weghoudt, bestaat niet.” De gevolgen zijn voor veel kippenhouders wel heel fors. „Je koopt iets bij een verkoper die je vertrouwt. Maar denk er steeds aan: jij bent en blijft als veehouder verantwoordelijk voor dit spul”, houdt Sven Cooremans de varkenshouders voor tijdens de Pigbusiness thema-avond in Nederweert-Eind.