‘Areaal winterveldbonen richting 400 hectare’
De areaalverhouding winter- en zomerveldbonen is volgens Groot Koerkamp zo wat gelijk. „Ik schat zowel het areaal winter- als zomerveldbonen op ieder 360 hectare.” Tundra is volgens Groot Koerkamp voor wat betreft de winterveldbonen veruit het grootste ras. Uit de meest recente CBS-cijfers blijkt dat er jaar in Nederland in totaal 720 hectare veldbonen - zomer en winter - wordt geteeld. In 2007 was het areaal nog 280 hectare groot en waren 60 bedrijven in de veldbonenteelt actief. Ten opzichte van 2015, toen Tundra werd geïntroduceerd, is het areaal nu van 360 hectare verdubbeld tot de huidige 720 hectare. Het aantal bedrijven dat veldbonen teelt is sindsdien gegroeid van 90 tot 160. „De verdubbeling in winterbonenzaad is mede vanwege de prachtige zaaiomstandigheden dit najaar, maar we zien ook dat de areaalgroei doorzet”, verklaart Jos Groot Koerkamp. Hij ziet daarvoor diverse redenen. „Steeds meer melk-, vlees- en pluimveehouders zoeken naar eigen krachtvoerteelten, en daarin voldoen veldbonen met 25 tot 32% ruw eiwit én 300 tot 400 gram zetmeel perfect. De nieuwe focus op eiwit van eigen land en de forse groei in VLOG-melkstromen dragen ook bij aan de areaalstijging.”
Akkerbouwmatige teelt
Ook op akkerbouwbedrijven worden volgens Groot Koerkamp steeds meer veldbonen geteeld, voor naburige veehouders, veevoerfabrikanten of voor humane consumptie. „De veldboon past als vlinderbloemige goed in de meeste akkerbouwrotaties. De opbrengstpotentie is dankzij onze introductie van de wintervariant en via veredeling inmiddels ook aantrekkelijk met 5 tot ruim 8 ton bonen per hectare.”
Ervaring opgedaan
In Nederland is volgens Groot Koerkamp inmiddels de nodige ervaring opgedaan met de teelt van winterveldbonen. „Zaaiafstand, diepte en wintervastheid hebben we bijvoorbeeld moeten ervaren. Een diepte van 8-10 cm beschermt de jonge plant ook bij strenge vorst voldoende. Omdat de winterbonen in het voorjaar fors uitstoelen streven we naar twintig planten per vierkante meter, in plaats van de veertig bij zomerveldbonen. Dankzij deze ervaringen zien we steeds meer telers mooie opbrengsten met zomer- en winterveldbonen realiseren. Met een opbrengst van 8 ton per hectare ligt de kostprijs op 13-14 eurocent. Er wordt gewerkt aan nog hogere opbrengsten en met veredelingstechnieken moet in de toekomt 10 ton, met een kostprijs van 11-12 eurocent, wel haalbaar zijn”, zo laat Groot Koerkamp weten.