'Tarief Scheldestromen stijgt 24 procent'
De Unie van Waterschappen wil af van het huidige belastingsysteem, omdat het principe 'de vervuiler betaald', en 'wie meer profiijt heeft betaald meer' daarin onvoldoende tot hun recht komen. In de nieuwe plannen worden de heffingstarieven niet meer gebaseerd op de grondprijzen, waardoor de tarieven minder onderhevig zijn aan fluctuerende prijzen. „In elk systeem zijn er plotse veranderingen mogelijk, maar we streven naar een gematigde overgang. Het is ook niet zo dat wij als waterschap meer geld innen. De verhouding waar dat vandaan komt, verandert.”
Voorstander
Klompe is voorstander van de nieuwe regeling, maar het is te vroeg om te zeggen dat deze blijvend is. „Je moet wel oppassen met er nu al heel veel van te vinden. We hebben inmiddels begrepen dat de waterschappen veel verschillende uitwerkingen hebben van dit plan. Er kan nog veel veranderen, ook ten nadele van Zeeland. Het belastingstelsel van de waterschapsheffing valt en staat met de politieke uitwerking en dat moet wel maatwerk zijn”, zegt Klompe.
De politieke ruimte groeit in het nieuwe belastingstelsel. Fracties kunnen meer invloed uitoefenen op het waterschapsbeleid, voelbaar in de tarieven. „Dat maakt boeren afhankelijker van welke partijen en personen deel uit maken van het bestuur”, zegt Klompe, doelend op de waterschapsverkiezingen in maart 2019.