Brabantse bouwstop geitenstallen blijft van kracht
Volgens GS is de conclusie in het twee weken geleden gepubliceerd rapport, dat er in de jaren 2014-2016 nog steeds een verhoogd risico is op longontsteking in het studiegebied. In het eerdere onderzoek ‘Veehouderij & Gezondheid Omwonenden’ (VGO) werd er gekeken naar de periode 2007-2013.
Vijftig procent
‘We zien dezelfde verhoging van het aantal longontstekingen bij omwonenden van geitenhouderijen als in de jaren ervoor. Een vergelijking tussen het VGO studiegebied (oosten van Noord-Brabant en noorden van Limburg, red.) en controlegebieden in het land, met minder/geen geitenhouderijen in de omgeving laat zien dat er in het studiegebied statistisch significant vaker longontsteking wordt gediagnosticeerd door huisartsen. Het aantal gevallen van longontsteking is in het studiegebied jaarlijks gemiddeld circa 50% hoger’, zo wordt er gesteld in het onderzoeksrapport.
Veroorzaker
GS geeft aan dat, op basis van dit onderzoek, geen aanleiding is om de tijdelijke bouwstop op te heffen. Pas wanneer er bekend is wat de veroorzaker is van het verhoogde risico op longontstekingen rondom geitenhouderijen, zal GS met Provinciale Staten bespreken op opheffen wel mogelijk is.