‘Komst grootschalige zonneakker funest voor Maastrichtse stadslandbouw’
De gemeente Maastricht wil circa 50 hectare agrarische lössgronden in het Lanakerveld omvormen tot zonne-akkers. De percelen zijn gelegen aan de westzijde van de gemeente, tegen de Belgische grens aan. De gemeente denkt op deze wijze een hoger rendement te behalen op haar akkers. Ze heeft deze ooit gekocht met het oog de stad te kunnen uitbreiden met bedrijfsterreinen. Daar kwam echter de klad in.
De boeren uit de wijk Oud-Caberg pachten sindsdien de gronden. Ze telen er tal van gewassen die voor een belangrijk deel worden afgezet in de directe omgeving. Daarmee geven ze al vele jaren duidelijk invulling aan het begrip ‘stadslandbouw’. Bewoners uit de aanpalende wijken van de Limburgse hoofdstad halen hier bij de boeren nog hun aardappelen, fruit en groenten. Zelfs het Maastrichts twee sterren Michelin restaurant Beluga betrekt zijn asperges rechtstreeks van een boer uit dit gebied en diverse frituren maken hun frietjes van Lanakerveld aardappelen.
Burgers steunen boeren
Niet alleen het rechtstreeks kopen van producten bij de boer is een reden voor de burgers om zich tegen de gemeentelijke plannen te keren. Tijdens een bijeenkomst dinsdagavond onderstreepten ze dat dit voor hen het enigste landelijke uitloopgebied is. Naast de agrarische activiteiten is het gebied opvallend rijk aan akkervogels, amfibieën en reptielen. Akkerbouwer Mike Paulissen: „Ter stimulering van de biodiversiteit hebben boeren vogelakkers aangelegd met zonnebloemen en andere kruiden.”
Voldoende alternatieven
Volgens de boeren en de inwoners van Oud-Caberg, dient de gemeente eerst eens de daken van woningen en bedrijfspanden die de provinciehoofdstad rijk is vol te leggen met zonnepanelen. Verder is een voormalige stortplaats in hun ogen uitermate geschikt te dienen als zonneakker. „Wij roepen de gemeente op om stadslandbouw in de Limburgse hoofdstad een echte kans te geven en om het Lanakerveld als een cultuur historische erfgoed te erkennen dat een meerwaarde voor Maastricht is”, zegt akkerbouwer Mike Paulissen.
Heythuysen
In Heythuysen gaat de komst van een 40 hectare grote zonne-akker niet door. De gemeente Leudal geeft ontwikkelaar Arbor bv daarvoor geen vergunning. In een aangespannen kort geding bepaalde de voorzieningenrechter in Roermond deze week dat het buiten zijn bevoegdheid gaat om in plaats van het college van B en W de vergunning te verlenen.