‘Zonder oplossing van het mestvraagstuk hebben we een groot probleem’
Woensdagavond liep Ons Boerenerf in Nederweert-Eind weer vol voor een Pigbusiness thema-avond. Dit keer was mest(verwerking) het thema. Wilbert van Lanen beet de spits af. Hij houdt 1.500 vleesvarkens in Bakel en fokt zijn speenbiggen zelf op. Hij heeft een hele duidelijk kijk op mestverwerking: „Mestverwerking op mijn eigen bedrijf zie ik niet zitten. We zijn varkenshouders en geen techneuten. Bovendien zijn goede technieken alleen rendabel te maken bij het verwerken van grote hoeveelheden mest.” Voor Van Lanen reden te participeren in het Mace-mestverwerkingsproject. Provincie Noord-Brabant heeft gemeente Oss overruled in de door haar doorgevoerde bestemmingsplanwijziging, die geen mestverwerking op het industrieterrein van havenbedrijf OOC Terminals in Oss toestaat. Daarmee is de mestverwerker een stap dichterbij. Een dezer dagen gaat de vergunningaanvraag de deur uit. Maar op basis van de ervaringen in de afgelopen jaren durft Mace-voorzitter Frans Meulenmeesters geen uitspraak te doen over het tijdstip waarop de eerste tonnage varkensmest daadwerkelijk in Oss verwerkt gaat worden.
Nieuwe markten
Meulenmeesters onderstreept dat het essentieel is om te zorgen voor een product waar een markt voor is. „Voor mestproducten is in een straal van 600 kilometer de markt verzadigd.” Mace gaat via Orgaworld-Asia de gecomposteerde meststof, met een effectief organisch stofgehalte van 70 procent, afzetten in Aziatische landen. „Door het jarenlang gebruik van kunstmest in combinatie met jaarlijks 5 tot 6 oogsten, is de grond daar uitgemergeld. Om de grond en het bodemleven weer op orde te krijgen, hebben ze veel organische stof nodig”, weet Meulenmeesters. Het is de bedoeling dat de gecomposteerde meststof los in zeecontainers wordt gestopt. Deze gaan als retourvracht naar Aziatische landen. In dit kader is de beoogde locatie in de haven van Oss ideaal. Het terrein ligt pal aan de weg, het spoor en het water. Ter plekke kan de meststof worden opgezakt in zakken van 50 kg. Meulenmeesters: „Deze worden voor omgerekend 13 euro per zak verkocht. Ja, dáár zijn ze wel bereid te betalen voor een goed bemestingsproduct.” Hij zegt het nog steeds vreemd te vinden dat de Nederlandse varkenshouders moeten betalen voor het afval uit de levensmiddelenindustrie en óók voor de afzet van een goede meststof, dat als afval wordt betiteld.
Financieel
„De financiering is rond”, onderstreept Meulenmeesters. De totale investering van de vestiging in Oss bedraagt circa 10 miljoen euro. Voor het eigen vermogen zijn 500.000 aandelen á 5 euro uitgegeven. Daarmee brengen de mestleveranciers 2,5 miljoen bij elkaar. Elk aandeel geeft het recht om een ton mest ter verwerking aan te leveren. Tot nu toe hebben 180 varkenshouders de beschikbare aandelen verworven. De verwerkingscapaciteit is daarmee volledig benut. Voor het Mace-bestuur aanleiding een ledenstop af te kondigen. Eerder was een POV-startsubsidie toegekend van 1,5 miljoen euro. Door de trage voortgang van het project, is de termijn waarbinnen het project gestart moest worden, verlopen. Mace werft 6 miljoen euro aan vreemd kapitaal.
Opbrengsten
Meulenmeesters gaat er nog steeds vanuit dat de veehouders de mest voor een prijs van 8 euro per ton, exclusief transportkosten, aan de poort kunnen leveren. Inclusief transport zal de varkenshouder tussen de 11 en 12 euro kwijt zijn. „Dat is fors minder dan de huidige mestafzet kosten”, onderstreept Meulenmeesters. Dit zorgt voor een inkomstenbron van 4 miljoen euro. De verkoopopbrengst van de gecomposteerde mest bedraagt ruim 1 miljoen. Dit betekent een jaarlijkse geprognotiseerde bruto-opbrengst van ruim 5 miljoen. De totale kosten calculeert Meulenmeesters op 3,28 miljoen. Per saldo zou onder de streep een jaarlijkse winst overblijven van 1,78 miljoen. „Doel is om met deze winst het vreemd vermogen van 6 miljoen binnen vijf jaar af te lossen. Dus 1,2 miljoen per jaar. Per saldo blijft dan circa 6 ton over voor de leden c.q. toevoeging aan de reserve.” Dit financieel plaatje is door diverse instanties nagerekend en onderschreven. Inmiddels zijn de initiatiefnemers al bijna 1 miljoen euro kwijt aan alle (vergunnings)procedures. Tot slot doet Meulenmeesters een dringende oproep aan alle standsorganisaties: „Zet alles op mest(verwerking). Dit is het centrale item. Als we dit niet oplossen, hebben we een groot probleem.”