Proeftuin in Peelgemeenten wil uitgroeien tot kenniscentrum

„De wereld is veranderd. Er moet iets gebeuren. Als we een transitie van de veehouderij willen, moet dat met alle partijen: boeren, onderwijs en omgeving”, zegt een bevlogen wethouder Ben Brands van de gemeente Landerd (NB). Hij is de bestuurlijk trekker van de proeftuin, die in een van de veedichtste gebieden van het land ligt.
Het uitvoeringsproject van de regionale samenwerking in AgriFood Capital Noordoost-Brabant is opgezet door de Peelgemeenten Uden, Sint Anthonis, Boekel, Mill & Sint Hubert en Landerd, Waterschap Aa en Maas, ondernemers-, onderzoeks- en onderwijsinstellingen. De partners richten zich niet alleen op agrarische productie, maar streven ook naar een nieuwe vormen van bodemgebruik, nieuwe stalconcepten, leefbaarheid en de ecologie in het gebied. Met als ultiem doel een circulaire en emissieloze veehouderij. Geen sinecure, want de veestapel in deze gemeenten omvat 1,3 miljoen varkens, 93.000 runderen en bijna 4 miljoen stuks pluimvee.
Militaire vliegbasis Volkel
De basis voor de proeftuin werd vorig jaar gelegd door de 58-jarige Ben Brands zelf, toen hij namens Landerd 5 hectare gemeentegrond bij de militaire vliegbasis Volkel inbracht. Twee boeren mochten gratis gebruik maken van het land. Een teler koos voor een proef met sorghum, de ander voor industriële hennep. In beide proeven werd het effect van deze gewassen op de bodem en de mogelijkheden van vermaking onderzocht.
Lees het hele artikel zaterdag 17 november in Stal & Akker. Nog geen abonnee? Vraag een proefnummer aan!
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Sjouke Jacobsen