CZAV-leden krijgen 5 euro terug per ton veevoer
Per afgenomen ton kunstmest bedraagt de nakorting 7,50 euro, meldt adjunct-directeur Ko Francke van CZAV.
Volgens de coöperatie kwam het groeiseizoen langzaam en moeizaam op gang als gevolg van overvloedige regenval. Daarop volgde een extreem droge en warme zomer, wat zijn weerslag heeft gehad op de opbrengst van de gewassen.
De coöperatie ziet dat individuele bedrijven als gevolg van het groeiseizoen en de uitwerking van de (fosfaat)wetgeving minder van de belangrijke producten als gewasbeschermingsmiddelen, veevoer en meststoffen hebben afgenomen. Maar dankzij groei van het marktaandeel heeft de coöperatie de omzet toch op peil weten te houden of zelfs uitgebreid, meldt CZAV.
15 procent
De Zeeuwse coöperatie is met name gericht op akkerbouw. De omzet vanuit de rundveehouderij bedraagt circa 15 procent van het totaal, aldus Francke. In de melkveehouderij met name actief op de Zuid-Hollandse eilanden, in Zeeland en (West-)Brabant. In dat werkgebied heeft de coöperatie volgens Francke een marktaandeel van 18 tot 20 procent, waarbij er vooral groei zit in Brabant.
De rundveevoeders van CZAV worden geleverd door AgruniekRijnvallei; zij bezitten ook de nutrionele kennis. CZAV heeft weer veel kennis van bodem en bemesting. „Zo vullen we elkaar mooi aan”, volgens Francke. CZAV is sterk in de ruwvoerteelt en kan ondersteuning bieden bij de ruwvoerteelt, geeft Francke aan. „Denk aan gras en mais maar ook aan voederbieten en veldbonen en andere eiwitrijke gewassen.”