Pluimveehouder ontwikkelt palletiseerrobot
Het bedrijf van William van Leendert heeft de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Sinds 2000 -toen de Limburger in het ouderlijk bedrijf stapte- is er bijna continu uitgebreid en gerenoveerd. We zijn in tien jaar tijd gegroeid van 175.000 naar 300.000 leghennen. Een uitbreiding die nodig was om de kostprijs in de hand te kunnen houden, vertelt Van Leendert, die bijna 100 miljoen eieren per jaar aflevert.
De ondernemer is er stellig van overtuigd dat investeren en kostenreductie een must zijn om als pluimveehouder door te kunnen gaan, nu en in de toekomst. ,,Blijf je stil staan, dan kun je op termijn niet meer voldoen aan de eisen die de overheid en de maatschappij stellen. De afstand wordt dan onoverbrugbaar, zo is de visie van de ondernemer. Hij zoekt voortdurend naar mogelijkheden om de bedrijfsvoering op een hoger plan te tillen.
Kansen benutten, dat is waar het om draait bij Van Leendert. Zo besloot hij tien jaar geleden om de afzet van zijn eieren in eigen hand te nemen. Ik lever niet aan een vast pakstation, maar kijk waar ruimte zit in de markt. Ik vind het leuk om de contacten met de diverse pakstations te onderhouden, daarnaast beur ik over het algemeen een betere prijs. Daar staat tegenover dat ik geen leveringszekerheid heb. Maar daar is ons bedrijf ook op ingericht; we hebben 2.000 vierkante meter opslagruimte.
EggStackr
Een zelf ontwikkelde robot voor het palletiseren van eieren is de recentste investering van Van Leendert. Door de groei van de laatste jaren, heb ik onlangs twee inpakmachines aangeschaft. Onze palletiseerder kon echter maar n inpakmachine aan. Ik kon wel een tweede exemplaar kopen, maar hiervoor zou ik 80.000 euro moeten neertellen. Zelf een robot laten ontwikkelen was goedkoper.
Volgens Van Leendert waren er wel al palletiseerrobots op de markt, maar die waren alleen geschikt voor plastic trays. Van Leendert wilde een robot die zowel plastic als kartonnen trays aankon, aangezien hij geen vaste afnemer heeft en dus flexibel moet zijn op het gebied van verpakkingen. Ik heb toen automatiseringsbedrijf Cellro in Ede benaderd; zij zijn gespecialiseerd in robotautomatisering. Hen heb ik gevraagd of zij, aan de hand van mijn idee, een dergelijke robot konden maken.
Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de EggStackr, een robot die, naast plastic en kartonnen trays, twee inpakmachines meerdere palletposities aankan. Hierdoor kunnen we efficiter werken. Cellro en Van Leendert hebben de robot inmiddels ook op de markt gebracht (zie: www.vanleendertbv.com). Ik wil ook collegas laten profiteren van deze vooruitgang. Daarnaast hoop ik door de verkoop een deel van de investeringskosten te kunnen terugverdienen.