Pluimveehouder verwacht begrip
Wie op hun erf aan komt rijden, staat meteen oog in oog met Hugo en Rianne Bens. Ze zijn het niet in levenden lijve, maar ze staan afgebeeld op een levensgrote poster. De poster is onderdeel van Eimago. Een initiatief van pluimveehouders om zichzelf en hun bedrijf op professionele wijze te presenteren. Hugo Bens is n van de oprichters. Hij neemt graag de tijd om zijn bedrijf te laten zien en gaat de discussie niet uit de weg. Of het nu om Wakker Dier, PVV, Statenleden van Noord-Brabant, NOS Journaal of B&W in zijn gemeente Cuijk gaat. Ze kregen allemaal eens een rondleiding op zijn bedrijf in Haps.
Aangenaam verrast
Het bezoek van Wakker Dier een jaar geleden staat hem nog in het bijzonder bij. Ik ben tegen de standpunten van Wakker Dier, laat ik dat voorop stellen. Alleen ik ben er van overtuigd dat je jezelf en je bedrijf moet laten zien. Als je alleen maar negatieve verhalen hoort, ga je op een gegeven moment een beeld vormen wat niet strookt met de werkelijkheid.
Hij ontving de delegatie met eierkoeken en negerzoenen. Ze tastten meteen toe en ik heb ze toen gevraagd wat voor eieren er in zitten. Wisten ze blijkbaar niet. Bens kon na afloop van het bezoek aan hun gezichten aflezen dat ze aangenaam positief verrast waren. Al beseft hij dat hij daarmee het gedachtegoed van de partij niet verandert. Ze keuren af wat ze zien, want zij vinden dat dieren recht hebben op uitloop naar buiten.
Veel misverstanden
Hij heeft al zijn stallen uitgerust met het voliesysteem. Volgens hem komt dit systeem prima tegemoet aan de basisbehoeftes van de kip. Hij gaat dan ook een voliesysteem bouwen in zijn nieuwe etagestal voor bijna 40.000 leghennen die in januari wordt opgeleverd. Het is de tweede etagestal op zijn erf. Bens kan zich goed voorstellen dat zijn stallen in eerste instantie weerstand oproepen.
Heel veel misverstanden komen door onwetendheid. Stel er loopt een wandelaar langs ons bedrijf. Die zal denken: weer een grote stal en wij zitten straks met de overlast. Vervolgens ziet deze wandelaar onze poster en denkt: leuk, die mensen ken ik. Als deze persoon thuis is, kan of hij of zij onze website www.hetscharrelei.nl bezoeken en zien hoe de hennen worden gehouden. Tenslotte kan de wandelaar nog een eitje kopen in onze eierautomaat en zal waarschijnlijk heel anders tegen ons bedrijf aankijken.
Weinig schouderklopjes
Bens praat graag, heeft het liefst mensen om zich heen en wil graag kennis overbrengen, maar ook leren. Of hij daarom werd gevraagd weet hij niet. Wel kwam voor hem het verzoek twee jaar geleden om Jan Wijnen op te volgen als vakgroepvoorzitter Pluimveehouderij van de ZLTO als een verrassing. Of zoals hij zelf zegt: De trein kwam voorbij, het paste mij en ik heb het gedaan.
Het is in het begin wennen geweest voor de Brabander. Hij moest zijn woordkeuze zorgvuldiger afwegen. Ook de kritiek was nieuw voor hem. Je moet het niet voor de schouderklopjes doen. De kritiek overheerst altijd. Daar moest ik mee leren omgaan. De functie kent ook zeker positieve kanten voor hem. Ik leer veel mensen kennen en kom op verschillende plekken.
Presenteer jezelf
Hij wil er voor waken om zich als bestuurder in een keurslijf te laten stoppen. Ik ga geen dingen roepen om op die stoel te blijven. Die stoel is mij absoluut niet heilig. Toch vertoont Bens al bestuurlijke trekjes als hij het woord integrale duurzaamheid in de mond neemt. Een typische ZLTO-kreet? Nee zeker niet, lacht hij. Wat ik wil zeggen, is dat duurzaamheid veel verder gaat dan alleen dierenwelzijn. Het zijn ook voedselveiligheid, ammoniak, geur, landschappelijke inpasbaarheid en fijnstof. Al die themas pakken we aan en tegelijkertijd moeten we tegen de laagste kostprijs produceren. En dan nog krijg je als sector kritiek. Dat is wat we met Eimago tegen willen gaan. Vertel jouw verhaal en waarom je het zo doet. Ga niet in de verdediging, maar presenteer jezelf.
Geen vrienden
Het presenteren van zijn bedrijf gaat Bens goed af. Hij vertelt over de nieuwe etagestal die vol komt liggen met zonnepanelen met een capaciteit van 60.000 kilowatt. De etagestal die al op zijn bedrijf staat wordt later met eenzelfde capaciteit aan zonnepanelen vol gelegd. De panelen schaft hij zonder subsidies aan. Binnen 12 jaar wil Bens de zonnepanelen afschrijven. Wel doet hij mee aan de fijnstofregeling en ontvangt hij 60 procent subsidie over de aanschaf van de droogtunnel. Met de uitgaande stallucht droog hij zijn mest in van 35 tot 85 procent drogestof. De fijnstof in de stallucht blijft voor 55 procent plakken aan de vochtige mest. De gedroogde mest zet hij bij een vaste afnemer af als grondstof voor champignonmest.
Door deze keuze heeft hij zijn mestafzet zelf geregeld en is hij niet aangesloten bij coeratie DEP Moerdijk. Bens weet dat sommige collegas hem dit verwijten. Dit is een ondernemerskeuze die mij het beste past, reageert hij. Iedereen moet doen wat hij wil. Als het maar gebeurt binnen de wettelijke normen en je een beetje kijkt naar de medemens. Ik manoeuvreer soms ook tegen de regels aan. Alleen ik probeer wel altijd ook aan een ander te denken. Boeren die alleen de grenzen opzoeken en geen rekening houden met hun omgeving worden geen vrienden van mij.
Bedrijfsgegevens
Hugo (47) en Rianne (44) Bens hebben een pluimveebedrijf in het Brabantse Haps met ruim 80.000 scharrelleghennen. Na oplevering van de etagestal volgend jaar, stijgt de bedrijfsomvang naar ongeveer 110.000 leghennen. Sinds twee jaar is Hugo Bens ZLTO-vakgroepvoorzitter Pluimveehouderij.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Gerard Burgers