Rilland blijft in beeld voor bouw biovergister Engie
Engie is al jarenlang bezig met de plannen voor de realisatie van een vergistingsinstallatie in Rilland. Het energiebedrijf wil de vergister realiseren met Groene Poort BV, een samenwerkingsverband van vijf groentetelers in de omgeving Rilland. Veel dorpsbewoners en enkele nabijgelegen glastuinders zijn echter fel gekant tegen de bouw van de vergister: zij vrezen voor stank, verkeersoverlast en aantasting van hun gewassen. Vanwege deze weerstand gingen de gemeente Rilland en Engie vorige week om tafel, om te kijken naar de mogelijkheden voor een alternatieve locatie. Binnen de gemeentegrenzen bleek echter geen locatie te zijn die voldoet aan de noodzakelijke randvoorwaarden. „Daarom blijft de locatie Eerste Bathpolder onze voorkeur houden”, zegt woordvoerder Michael Verheul van Engie. „Dit is voor ons een perfecte plek: op een bedrijventerrein en buiten de bebouwde kom. Ook de ligging aan het begin van Zeeland, bij de A58, is ideaal. Via deze verkeersader komt namelijk veel mest Zeeland binnen.”
Bezwaren
De gemeente zegt in een persbericht ‘uiterst kritisch’ te zijn de mogelijke komst van een biovergister. „De gemeenteraad heeft bepaald dat het college geen enkele bewegingsruimte heeft om af te wijken van de in het verleden vastgestelde kaders. De zorgen van de gemeente zijn vooral ingegeven door de ongerustheid van enkele omliggende glastuinbouwbedrijven over de mogelijke negatieve gevolgen van de komst van een biovergister voor hun bedrijfsvoering. Gevreesd wordt voor besmetting van gewassen, verkeersoverlast, geuroverlast en vermindering van de veiligheid”, zo meldt de gemeente Reimerswaal.
Verheul noemt de bezwaren ‘niet terecht’. „Die mening is ook de Raad van State toegedaan, zo bleek tijdens de vergunningsprocedure. Daarnaast nemen we diverse maatregelen om verkeershinder en geuroverlast te voorkomen; zo wordt bijvoorbeeld een luchtwasinstallatie op het gebouwd geplaatst. Daarnaast toont onderzoek aan dat het risico op besmetting van gewassen zeer gering en niet aannemelijk is.”
Vergunningentraject
De gemeente Reimerswaal verleende al in 2011 een vergunning voor de vergister, die inmiddels ook is opgenomen in het gemeentelijk bestemmingsplan en in het omgevingsplan van de provincie. Doordat de opzet van de installatie in de loop der tijd is aangepast en de nadruk meer is komen te liggen op de productie van groen gas, moest een mer-beoordelingsnotitie worden ingediend bij de provincie. Als Gedeputeerde Staten daarop hebben gereageerd, zal Engie een zogenoemde milieuneutrale revisievergunning aanvragen bij Gedeputeerde Staten. Engie streeft ernaar de installatie in 2020 operationeel te hebben.
Mest uit Brabant
De vergister moet 200.000 ton mest per jaar gaan omzetten in groen gas, dat wordt geïnjecteerd in het gasnetwerk. Ook gaan er co-producten in de vergister, met name groenafval. „Op dit moment wordt jaarlijks 400.000 ton mest vervoerd over de A58, van Brabant naar Zeeland”, zegt Verheul. „Deze wordt ingezet voor het bemesten van de akkerbouwgronden. Wij willen de helft van die mest gaan vergisten, en op deze manier de methaan eruit winnen die anders vrijkomt op het land. Het digestaat dat overblijft, en dat veel mineralen maar veel minder fosfaten bevat, is vervolgens bestemd voor de Zeeuwse akkerbouwers.”
Tekst: Ank van Lier
Beeld: Susan Rexwinkel