Hele snavels: ‘Met afleidingsmateriaal pikkerij beperken’
Stagiair Ton van Welie deed het afgelopen halfjaar voor de voerfabrikant onderzoek naar hele snavels. Hij maakte zelf filmopnames in diverse kalkoenstallen en met onderzoekers gesproken over de reeds aanwezige kennis. Dinsdag 13 januari zou hij zijn resultaten voor de kalkoenhouderij presenteren. Maar hij was ziek, daarom nam Frank Rooijakkers de honneurs waar.
Per 1 september 2018 is het niet langer toegestaan om de eendagskuikens te laseren, zodat het meest scherpe gedeelte van de snavel na enkele dagen eraf valt. Kalkoenen zullen dus in de stallen een scherpe snavel hebben die ze makkelijk als wapen kunnen gebruiken.
Pikkerij voorkomen
Nu is het de kunst om te voorkomen dat de dieren elkaar aanpikken. Er is reeds aangetoond dat de uitval met een factor 2 tot 3 zal stijgen onder de huidige situaties. Het pikgedrag heeft meerdere oorzaken.
De Duitse kalkoenbroederij Kartzfehn deed de afgelopen jaren al veel onderzoek in praktijk stallen met hele snavels. De pikkerij kan beperkt worden door afleidingsmateriaal (spielerei) in de stal te hangen. Kleren en ook frisdrankflessen met trekbandjes werken positief.
Aanleiding pikgedrag
Aanleiding van het pikgedrag ligt onder andere in het hormoon serotonine. Onder stresssituaties wordt dit minder aangemaakt. Dit zal tot gevolg hebben dat de pikkerij toeneemt. Toch is tot nu toe gebleken dat we met al deze kennis nog altijd te maken hebben met een factor 1,5 qua uitval ten opzichte van gelaserde snavels.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Vitelia Voeders
Beeld: Vitelia Voeders