‘Verminderen fijnstof uitstoot eis bij nieuwbouw vanaf 2015’
De verwachting is dat dit ontwerp in de loop van 2015 in werking treedt, zei adviseur Jan Rutten van Arvalis dinsdag 3 februari in het Limburgse Oirlo tijdens het symposium Kiplekker Topklimaat? van Vitelia Voeders, Inno+ en Arvalis. Beide eisen gelden voor nieuwbouw en voor stallen die verbouwd worden waarbij de oppervlakte met meer dan 50 procent wordt vergroot.
De fijnstof eisen zijn nieuw. Per wanneer ze gaan gelden is niet bekend. In het ontwerp wordt 1 januari 2015 genoemd maar dit zal een latere datum worden, vertelt Rutten.De fijnstofeisen gelden alleen voor de pluimveesector omdat die sector relatief veel fijnstof uitstoot in vergelijking met de andere veehouderij sectoren.
Voor ammoniak uitstoot golden al eisen, maar deze zijn nu strenger. De overheid is ook nog van plan de eisen voor fijnstof en ammoniak in 2020 verder aan te scherpen, zegt de adviseur.
Maximale emissienormen
In de tabellen in de bijlage staan de maximale emissienormen voor ammoniak en fijnstof in de pluimveehouderij. Daarin is te zien dat demaximale ammoniakuitstoot bij nieuw- en verbouwstallen voor leghennen van 0,125 kilogram per dierplaats jaar naar 0,068 daalt en bij vleeskuikens van 0,045 kilogram naar 0,035.
Ook gaan er in de loop van dit jaar eisen gelden voor fijnstof uitstoot. De maximale emissie van fijnstof bij vleeskuikens daalt van 22 gram PM10 per dierplaats per jaar naar 16. In gangbare vleeskuikenstallen gaat met van 22 gram uit. Bij leghennen in voliehuisvesting daalt deze van 65 gram naar 46 gram en bij grondhuisvesting van 84 gram naar 59 gram, volgens het voorstel.
Door de strengere eisen worden een aantal ammoniak reducerende systemen ongeschikt. Bovendien moeten pluimveehouders nu een systeem kiezen die ook de uitstoot van fijnstof verminderd, zegt Rutten.
Ammoniakbeleid hevig ter discussie
Het ammoniakbeleid van de overheid staat overigens hevig ter discussie. Er zijn politieke partijen en wetenschappers die stellen dat het ammoniakbeleid nutteloos is geweest omdat er ondanks de maatregelen van veehouders - mest injecteren en investeringen in luchtwassers en andere emmisie beperkende systemen - de ammoniak uitstoot niet verminderd is. Dat blijkt uit metingen van hetvakbladV-focus. In 2014 berichtte Pluimveeweb.nl al hierover.
Die politieke partijen willen daarom dat eerst nader wordt onderzocht wat het nut is van de maatregelen voodat maatregelen nog strenger worden.