‘Sector heeft behoefte aan doeners met visie’
Dat vindt Ruud Zanders, lector Gezonde Pluimveehouderij aan agrarische hogeschool CAH Vilentum in Dronten. Hij zei dit dinsdag 5 januari tijdens de ledenmiddag en -avond pluimvee van ZLTO/NOP in Den Bosch.
De Nederlandse pluimveehouder kan de wereld niet voeden, zegt Zanders. In landen als Brazili Argentinien Oekrae kunnen ze goedkoper eieren en kip produceren dan in Nederland. We kunnen dus niet op kostprijs concurreren op de wereldmarkt maar zullen ons moeten onderscheiden. Daarom is er behoefte aan doeners met visie die onderscheidende concepten en producten bedenken en vermarkten.
85 procent flexitari
Hoe ethisch is het om goede grondstoffen die ook voor humane consumptie geschikt zijn, aan speciaal daarvoor gefokte dieren te voeren?, vroeg Zanders aan het publiek. De sector moet volgens de lector antwoord kunnen geven op deze en andere kritische vragen uit de samenleving. Goede grondstoffen kunnen immers ook rechtstreeks voor humane consumptie gebruikt worden.
Zanders noemde ook dat Nederland momenteel 800.000 vegetaris telt en dat volgens Stichting Natuur & Milieu 85 procent van de Nederlanders flexitari is en dus een of meer dagen per week geen vlees eet. Dit biedt kansen voor leghennenhouders want in een gezond vegetarisch dieet wordt geadviseerd minstens 4 eieren per week te eten. Maar dit is een bedreiging voor vleespluimveehouders die dat goed moeten beseffen.
Al zijn er ook bedreigingen voor leghennenhouders. Zo bestaat er naast kweekvlees ook al kunstmatige eierproducten waar geen kip aan te pas komt. Die producten zijn sinds 2013 in de Verenigde Staten te koop.
Milieu belangrijker
Volgens de lector wordt milieu de komende jaren een belangrijk issue. Wat dat betreft doen eieren en kip het beter dan melk, rund- en varkensvlees omdat de uitstoot van CO-2 van eieren en kip een stuk lager is dan voor de productie van varkens- en rundvlees en melk vanwege de lagere voederconversie.
De lector blikte in zijn presentatie ook terug naar het verleden. Waar de samenleving in de jaren 60 vroeg naar meer vlees vinden kritische groeperingen nu dat er een eind aan de vleesindustrie in Nederland moet komen. Boeren moeten dit goed beseffen en naar zichzelf kijken welk antwoord ze hierop hebben zodat de maatschappelijke acceptatie groter wordt.
Bovendien moeten pluimveehouders het positieve benadrukken. Toen Sijas Akkerman op het Symposium Hogere Pluimveegezondheid noemde dat kip en eieren vanwege de lage milieubelasting past in het menu van de toekomst. Maar dit dan wel kip met 1 ster moet zijn, benadrukten pluimveehouders dat 1 ster kippenvlees voor een hogere milieubelasting zorgt dan reguliere in plaats van blij te zijn dat een kritische organisatie zoals Natuur & Milieu zich zo positief uitlaat over kip en eieren.
Sector moet anticiperen
Zanders liet ook nog een Tweet zien van een Nederlandse pluimveehouder die in Frankrijk was en een foto maakte van 10 biologische eieren in een supermarkt die voor 6,68 euro te koop waren. Dat is toch geweldig dat Franse consumenten bereid zijn om dat te betalen voor 10 eieren, daar kunnen we in Nederland nog wat van leren.
Pluimveehouders moeten volgens de lector altijd een kostendekkende prijs ontvangen voor hun producten. Als de voerkosten stijgen, moeten pluimveehouders een toeslag krijgen. Transportbedrijven rekenen ook een toeslag als de dieselkosten stijgen, waarom kan zoiets in de pluimveesector niet?
Iedere 50 jaar vindt een totale verandering plaats, zegt Zanders. Daar moet de sector op anticiperen. Misschien wel door te groeien van 100.000 naar 50.000? Want ondanks de efficiency verbetering en schaalvergroting in de primaire sector zijn de rendementen voor pluimveehouders minimaal gebleven de afgelopen 50 jaar. Misschien moeten pluimveehouders wel minder dieren gaan houden in een onderscheidend concept.