Meer deelnemers praktijkmonitoring hele snavels nodig
Er doen nu pas 30 tot 40 leghennenhouders mee aan de praktijkmonitoring, terwijl er minimaal 200 leghennenhouders en 100 opfokkers mee moeten doen om een goede analyse te kunnen maken, zei Jan Vroegindeweij, voorzitter van de Stuurgroep Ingrepen Pluimvee vorige week dinsdag 1 maart bij een bijeenkomst op de LIV in Venray. Vroegindeweij riep pluimveehouders op om deel te nemen.
Vanaf 1 september 2018 is het verboden om snavels bij kippen te behandelen. In 2017 wil de Nederlandse regering een evaluatie uitvoeren met betrekking tot de stand van zaken: wat zijn de effecten van het niet behandelen van de snavels? Daarom moet de pluimveesector nu ervaringen verzamelen van onbehandelde dieren.
Als uit de evaluatie in 2017 blijkt dat het verbod nog te vroeg is, kan het mogelijk worden uitgesteld. Maar dan moeten er wel representatieve gegevens komen en daarvoor is deelname van pluimveehouders een must.
Deelnemen
Onderzoeksters Ingrid de Jong en Thea van Niekerkvan Wageningen UR leiden het onderzoek voor de Stuurgroep Ingrepen Pluimvee. Vermeerderaars en opfokkers met vleeskuikenouderdieren en erfbetreders die deel willen nemen aan het onderzoek kunnen zich aanmelden bij Ingrid de Jong. Telefonisch: 0317480589 of per mailingrid.dejong@wur.nl
Leghennenhouders en erfbetreders diedeel willen nemen aan het onderzoek kunnen zich aanmelden bij Thea van Niekerk. Telefonisch: 031748 06 11of per mailthea.vanniekerk@wur.nl