‘Meel geeft minder pikkerij dan gepelleteerd voer’
Dat zei WUR onderzoeker Thea van Niekerk dinsdag 1 maart tijdens haar presentatie op de LIV in Venray. Uit een Engels onderzoek uit 2015 blijkt dat elke voerwissel in de opfok 62 keer meer risico geeft op verenpikken later in de ronde.
Meer dan 3 voerwisselingen in de opfok gaf in dat onderzoek een verhoogd risico op verenpikken, zegt Van Niekerk. Ze benadrukt dat voerwisselingen goed kunnen zijn om het voer af te stemmen op de behoefte van de hen, maar dat de wijzigingen niet te groot en goed op elkaar afgestemd moeten zijn.
Vezels in het voer zijn volgens haar ook essentieel. Veel vezels in het voer verhogen de voertijd en vergroten de passagetijd door de maag. Daardoor zullen hennen langer een verzadigd gevoel hebben wat helpt om pikkerij te voorkomen
Luzerne
Van Niekerk is voorstander van het verstrekken van afleidingsmaterialen zoals bijvoorbeeld luzerne in de opfok en leg. Luzernebaaltes bieden afleiding en stimuleren scharrelgedrag. De hennen zijn er lang mee bezig. Bovendien krijgen de dieren ruwe celstof binnen en stimuleert luzerne de darmen en verbetert daarmee de darmgezondheid.
Pikblokken kunnen de hennen volgens de onderzoeker ook afleiding bieden. Daarnaast zorgen ze voor minder scherpe snavels en kunnen pluimveehouders vitamines en mineralen verstrekken met speciale pikblokken.