Fotoserie: 'Rij aan maatregelen succesvol tegen enterokokken'
Vleeskuikenhouder Christ Rommens is voorzichtig positief over zijn nieuwe aanpak tegen pootproblemen als gevolg van enterokokken. „We hebben nu een jaar lang geen problemen gehad met enterokokken. Daardoor daalde de gemiddelde uitval tot minder dan 2 procent per ronde.”
Rommens houdt samen met zijn vrouw Wilmique 65.000 reguliere vleeskuikens in twee identieke stallen en heeft 100 hectare akkerbouw. De vleeskuikenhouder hanteert nu ruim een jaar een andere aanpak tegen enterokokken. Vroeger hadden we jaarlijks n of twee rondes problemen met enterokokken maar sinds de nieuwe aanpak hebben we er geen last meer van, zegt de vleeskuikenhouder.
Maatregelen
Rommens nam mede op advies van zijn dierenarts en voervoorlichter de volgende maatregelen:
- Vloertemperatuur boven de 28 graden Celsius voordat de eendagskuikens komen
- De stal de eerste dagen 1 tot 2 graden hoger opwarmen tot circa 35 graden; afhankelijk van de kuikentemperatuur
- Dagelijks de kuikentemperatuur meten en de staltemperatuur met een graad aanpassen als de kuikentemperatuur niet tussen de 40 en 40,5 graden Celsius ligt
- Installeren van warmtewisselaars
- Gewisseld van kuikenbroederij
- Overgestapt van water uit eigen bron naar leidingwater
- Chloortabletten aan het drinkwater voor de kuikens toevoegen vanaf dag 4 of 5
- Het middel Jumpstart aan het drinkwater toevoegen
- Zorgen dat kuikens binnen een uur na lossen verdeeld zitten over het kuikenpapier
- De eerste twee uur de eendagskuikens geen water geven maar alleen voer
Lees het complete artikel over de ervaringen van vleeskuikenhouders Rommens, Leemans en Colijn over hun nieuwe aanpak tegen enterokokken in het Vakblad Pluimveeweb, dat woensdag 11 mei verschijnt.
Heeft u het vakblad Pluimveeweb niet ontvangen, vraag hem dan hier gratis aan.
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou: