‘Doe meer om salmonellavrij te worden’
Dat zei Welpelo woensdag 25 mei tijdens het Pluimveesymposium op de Vencocampus in Eersel waar bijna 300 bezoekers bij aanwezig waren. De Plukon Food Group heeft meerdere vestigingen in Nederland, Belgien Duitsland en slacht wekelijks 7 miljoen vleeskuikens.
Plukon slacht maandelijks ongeveer 30 besmette koppels daarbij gaat het om circa 150 vrachtwagens. De helft van de besmette koppels komt van bedrijven waarvan de oorzaak niet goed te herleiden is.
De andere helft van de besmettingen komt van bedrijven die nmalig besmet zijn. Die zijn meestal met exotische types besmet en kunnen door goed te reinigen en ontsmetten weer salmonellavrij worden.
Saneren
Met een gerichte aanpak kunnen vleeskuikenhouders salmonellavrij worden, maar dan moeten ze hier wel voor gemotiveerd zijn.Vleeskuikenbedrijven die met salmonella infantis of java besmet raken, kunnen deze besmetting moeilijker kwijt worden. We raden vleeskuikenbedrijven die met salmonella infantis of java besmet raken aan om te saneren, zegt Welpelo.
Het bedrijf komt dan 7 weken leeg te staan en nadat de stal uitgemest, gereinigd en gedesinfecteerd is, moeten de voer- en waterlijnen, inlaatventielen gedemonteerd, gereinigd en ontsmet worden.
90 procent succesvol
We adviseren dan met chloor of formaline te desinfecteren. Vervolgens moeten op allerlei plekken, zoals in de voerlijnen, op de inlaatventielen of ventilatoren monsters genomen worden. Pas als daaruit blijkt dat de complete stal salmonellavrij is, kunnen de eieren voor de nieuwe koppel worden ingelegd, legt Welpelo uit.
Uit ervaringen van Plukon blijkt dat vleeskuikenhouders die alle stappen van deze aanpak volgen in ruim 90 procent van de gevallen salmonellavrij zijn en blijven. Motivatie is erg belangrijk. De vleeskuikenhouder moet zelf achter deze aanpak staan en zelf meehelpen met de reiniging en desinfectie. Wanneer de vleeskuikenhouder de schoonmaakploeg hier opdracht voor geeft en zelf op vakantie gaat, komt het volgens Welpelo niet goed.De ervaringen met een halve maatregelen zijn negatief, zegt Welpelo.
Welpelo benadrukt dat het voor de pluimveesector in Nederland essentieel is dat het aantal salmonella besmettingen verder omlaag gaat. Volgens hem is het niet mogelijk om het aantal besmettingen naar 0 te krijgen, maar is het wel realistisch om deze naar 1 procent te brengen.
Enten
Welpelo is voorstander van het enten van vermeerderingsdieren tegen salmonella omdat daarmee het risico op besmettingen verlaagd wordt. Dat geeft hij aan na een vraag van een vermeerderaar uit het publiek.
Ook vindt Welpelo dat broederijen al bij de eerste signalen salmonellabesmette eieren moeten vernietigen in plaats van uit te broeden.