NOP richtprijs 2.0 minimaal 60 cent hoger
Dat vertelde Jos Mans dinsdag 1 november op de ledenbijeenkomst legpluimveehouders LTO/NOP in Den Bosch. Vanwege de uitbraak van laagpathogene vogelgriep in Deurne was de bijeenkomst in het ZLTO gebouw in Den Bosch en niet in Asten. Een dertigtal legpluimveehouders bezochten de ledenavond. Een avond waar informatie delen en discussie centraal stond.
NOP richtprijs 2.0 0,60 hoger
De laatste jaren is het gebruikelijk dat pluimveehouders een toeslag ontvangen op de NOP-richtprijs. Deze structurele toeslagen hebben de uitbetalingsprijzen voor de pluimveehouder op niveau gehouden maar daardoor geeft de NOP richtprijs geen rel beeld in de markt.
Legpluimveehouders die voldoen aan extra eisen zoals het voeren van Non-GMO-voer, of productie van vrije-uitloopeieren, blijven een toeslag ontvangen op de NOP richtprijs 2.0.
Het verschil tussen NOP richtprijs en 2.0 is minimaal 0,60 per 100 eieren zoals de prijzen sinds april laten zien. Komend voorjaar wordt de NOP richtprijs 2.0 leidend.
IKB ei KAT continue aanscherpen
Beide systemen moeten beter op elkaar afgestemd worden. IKB heeft een andere systematiek van controle dan de KAT. Jos Mans: We moeten nu doorontwikkelen en kijken waar we over vijf jaar willen staan. Vooral hygie maatregelen en maatschappelijke items moeten worden verwerkt in de nieuwe IKB-KAT voorschriften. Een aantal voorschriften zullen vervallen waardoor het geheel overzichtelijker wordt.
De belangrijkste aandachtspunten:
- Aanscherping hygie; zowel bedrijfs- als persoonlijke hygie. Een douchegelegenheid zal op elk bedrijf standaard moeten worden. Evenals laarzen wisselen en een hygiesluis per stal.
- Extra aandacht voor het laden van de dieren.
- Elektroveiligheid opnemen in regelgeving; bijvoorbeeld een periodieke agro-elektra keuring om een veilige huisvesting voor mens en dier te kunnen garanderen.
- Sluitende registratie bij medicijngebruik en opstellen verbeterplan na gebruik antibiotica.
- Opfok wordt betrokken bij KAT certificering.
KAT wil graag veel vastleggen in protocollen en administratie. De inbreng vanuit NOP en NVP heeft dat vooralsnog weten te beperken.
Volgens Duitse normen mogen er 18 hennen per vierkante meter stalruimte gehouden worden. Jos Mans: Er is discussie over het wel of niet meetellen van de wintergarten voor de bezetting. Als de wintergarten meetelt voor het aantal vierkante meters dient die 24 uur per dag geopend te zijn. Dat is natuurlijk funest voor het stalklimaat. Dierwelzijn komt daarmee in het geding. Zulke zaken willen we aangepast zien in de IKB-KAT regelgeving."
IKB en KAT dienen continue doorontwikkeld te worden. Mede door het hoge niveau van IKB zijn we hofleverancier in Duitsland. We moeten zorgen dat dat zo blijft door het systeem scherp te houden en door te ontwikkelen. Bijna 50 procent van onze eieren gaat immers naar Duitsland."
Op 8 november is de LTO/NOP ledenavond in Hotel van der Valk in Apeldoorn. De salmonellaregelgeving en het ingrepenbesluit staan naast bovengenoemde onderwerpen op het programma.