Presentaties over vogelgriep en fijnstof op de LIV
WUR onderzoeker Hilko Ellen geeft dinsdag 14 maart om 13.30 uur een presentatie over het reduceren van stofemissie en hoe je dat doet. Om 13.00 uur is de zaal open en worden bezoekers ontvangen met koffie of thee. In 2008 is Wageningen Livestock Research begonnen met metingen aan fijnstofemissie uit pluimveestallen. Niet alleen om emissiefactoren vast te stellen, maar ook om technieken en maatregelen te krijgen waarmee de emissie kan worden verminderd.
Diverse technieken zijn op basis van die metingen opgenomen in de nationale regelgeving. Maar er is meer mogelijk, volgens Ellen. Nieuwe technieken komen er aan en de bestaande kunnen worden verbeterd, stelt Ellen. Welke ontwikkelingen gaande zijn wordt in deze presentatie toegelicht.
Hilko Ellen is al jaren werkzaam op het terrein van huisvesting van pluimvee in relatie tot emissies. Niet alleen fijnstof maar ook geur en ammoniak. Hij is betrokken bij diverse onderzoeken rondom dit thema. Vanuit zijn ervaring en kennis op dit vakgebied onderhoudt hij contacten met en adviseert zowel de pluimveesector, het bedrijfsleven als de overheid. Daarnaast heeft hij interesse in de klimaatbeheersing en energieverbruik in pluimveestallen.
Endotoxinen
Albert Winkel geeft daarna een presentatie over endotoxinen. In het verleden werkte Wageningen Livestock Research (WLR) aan het ontwikkelen van een methode om fijn stof in stallen te kunnen meten (2006-2007). Ook onderzocht WLR de emissiefactoren van stallen (2008-2011), en werden met het bedrijfsleven verschillende reductietechnieken ontwikkeld en in de praktijk gevalideerd (2008-2013).
Recent is de aandacht verschoven van sec fijn stof naar fijn stof de endotoxinen daarin. Maar: wat zijn endotoxinen? Wat zijn de eerste inzichten uit lopend onderzoek naar endotoxinen uit stallen? En wat kun je ertegen doen? Deze vragen komen aan bod in de presentatie van Albert Winkel.
Gezondheidseffecten endotoxinen
Albert Winkel is sinds 2008 werkzaam bij Wageningen Livestock Research als onderzoeker dierhouderij en leefomgeving met een focus op stofdeeltjes en endotoxinen uit stallen. Afgelopen oktober rondde hij een wetenschappelijke promotie af naar het thema fijn stof uit stallen: hoe kun je fijnstof uit stallen meten? Hoe groot zijn de emissies? En: welke technieken en stalontwerpen kunnen emissies verlagen?
Op dit moment is hij nauw betrokken bij een onderzoeksprogramma waarin wordt vastgesteld hoeveel endotoxinen er in het stof zitten en tot welke afstanden benedenwinds van stallen deze toxinen gezondheidseffecten kunnen geven. Daarnaast is hij betrokken in onderzoek naar andere vormen van emissies (geur, ammoniak, kiemen), heeft stalklimaat en ventilatie zijn interesse, en geeft hij over deze themas onderwijs aan Wageningen Universiteit.
Vogelgriep
Martien Bokma geeft donderdagmiddag 16 maart om 13.30 uur een presentatie met de titel Pluimveehouder, verdedig de risicozones op uw bedrijf! Om 13 uur is de zaal open. Door het bedrijf in drie risicozones te verdelen kan de pluimveehouder het risico op insleep naar de dierverblijven verminderen. Daar horen dan wel per zone weloverwogen en praktisch goed uitvoerbare hygienemaatregelen bij, zegt Bokma.
Iedere bedrijfslocatie kan wat mogelijke verontreiniging met besmette vreemde uitwerpselen betreft in verschillende zones worden verdeeld:
a) een schone, sterk afgeschermde en beperkt toegankelijke groene zone met de verblijfsruimten van de leghennen,
b) een oranje-gele zone met erfverharding, waar preventieve maatregelen kunnen worden genomen om de verontreiniging met vreemde mest te verminderen,
c) een rode zone van externe gebieden (onverharde wegen, sloten, weilanden, natuur e.d.) met een hoog besmettingsrisico.
De onderzoeker gaat in op de concrete maatregelen die de pluimveehouder kan nemen om het risico op introductie van vogelgriep te verlagen.
Biosecurity
Martien Bokma-Bakker is werkzaam bij Wageningen Livestock Research als senior onderzoeker bij de afdeling diergezondheid en dierenwelzijn, en verricht onder andere onderzoek naar versterking van de diergezondheid en biosecurity op veehouderijbedrijven. Op verzoek van de pluimveesector is onderzoek uitgevoerd naar handelingsperspectief voor pluimveehouders in de preventie van laag- en hoogpathogene vogelgriep.
Vogelgriep sneller in het snotje
Armin Elbers geeft een presentatie Hoe eerder, hoe beter: Vogelgriep sneller in het snotje. De ervaring van de afgelopen jaren met introducties van laag- en hoog-pathogene aviaire influenza virussen op commercie pluimveebedrijven laten zien dat de huidige regelgeving niet toereikend is en toe is aan een aanpassing, stelt Elbers.
Pluimveehouders hadden vaak eerder een verdachte situatie kunnen melden bij dierenarts of NVWA. Aan de hand van een aantal laag en hoog pathogene introducties uit het verleden laten wij zien hoe met nieuw ontwikkelde detectie-algoritmen de nieuwe normen voor meldingsgrenzen (sterfte) er uit gaan zien. Hierdoor kunnen we sneller bij een uitbraak zijn zonder dat we te vaak moeten reageren op een vals-positief signaal.
Armin Elbers is werkzaam bij Wageningen Bioveterinary Research. Hij is sinds 2003 senior onderzoeker en epidemioloog. Elbers verricht onder andere onderzoek naar vroeg-waarschuwingsystemen voor snelle detectie van aangifteplichtige dierziekten als mond-en-klauwzeer, varkenspest en vogelpest. Dit onderzoek vindt plaats in kader van een OneHealthForFood PPS project en als onderdeel van de Wettelijke Onderzoeks-taken voor het Ministerie van EZ.