Fotoserie: BNE-kar, daglicht op maat en leghennenstal genomineerd
Voor de legsector zijn de volgende drie innovaties genomineerd:
Buitennesteieren-kar
Grond- en systeemeieren rapen en verzamelen is fysiek zwaar werk. Om daar verlichting in aan te brengen ontwikkelde leghennenhouder Arend Enting uit het Drentse Orvelte zijn buitennesteieren (BNE)-kar. Deze eenvoudige kar op vier harde kruiwagenwielen, waarvan de voorste twee draaibaar, liet hij maken door zijn gazonmaaierspecialist omdat die in de handel niet verkrijgbaar was.
Voorheen verzamelde Enting de eieren in emmers. Doordat het aantal te verzamelen eieren groter wordt in zijn stallen, bedacht hij deze smalle en wendbare kar. Die is eenvoudig vooruit te duwen en de eieren legt hij direct op trays. Eventuele dode hennen legt hij op het onderste plateau. Om de kar in de stallen goed te kunnen gebruiken, zijn alle tussendeuren vrij scharnierbaar en is het onderste plankje van de deur vervangen door een rubberen strip die aan de deur vast zit.
Daglicht op maat
Kippen zijn gevoeliger voor de flikkeringen van kunstlicht dan de mens, waardoor ze sneller vatbaar zijn voor stress en andere ongemakken. Om precies voldoende daglicht in de stal te brengen, bijvoorbeeld om te voldoen aan bepaalde keurmerken, ontwikkelde Techcomlight samen met Eternit Daglicht op maat.
Het bestaat uit een dakdoorvoer op maat in combinatie met het Solatube-daglichtsysteem, waarmee daglicht via een buis op de gewenste plek gebracht kan worden. Voor de pluimveesector is het systeem voorzien van aanvullend kunstlicht door middel van ultra zuinige ledverlichting en een daglichtdimmer. Alle elektronische componenten kunnen worden aangesloten op de stalcomputer.
Slimme sensoren kunnen er bovendien voor zorgen dat de stalcomputer de besturing overneemt; de lichtregeling is dan volledig automatisch. Deze innovatie reduceert het elektriciteitsgebruik, zorgt voor een natuurlijkere leefomgeving van kippen en verbetert de arbeidsomstandigheden in de stal.
Leghennenstal voor onderwijs en onderzoek
Studenten van Aeres Hogeschool Dronten starten dit jaar met onderzoek in een nieuwe leghennenstal die voldoet aan het Beter Leven keurmerk met 3 sterren van de Dierenbescherming. De leghennenstal is voor het grootste deel ontworpen door de studenten en heeft daglicht, een overdekte uitloop en kent een lage bezetting van 6,7 hennen per vierkante meter. De stal biedt ruimte aan 1.000 leghennen.
Naast onderwijs is onderzoek een speerpunt van deze nieuwbouw, die mede door het bedrijfsleven is gefinancierd. Daarom is de stal opgedeeld in vier afdelingen. Het lectoraat Gezonde Pluimveehouderij is de kartrekker en wil de locatie gebruiken voor praktijkonderzoek naar alternatieve eiwitbronnen ter
vervanging van geporteerde sojaschroot en sojabonen.
Voor de Nederlandse pluimveesector ontstaat er met deze stal een testlocatie op praktijkniveau, waar het bedrijfsleven onderzoek kan laten uitvoeren. En Aeres Hogeschool kan hiermee studenten opleiden tot hbo-bachelorniveau pluimvee.