'Kuikens die uitkomen in de stal zijn gezonder'
Dat zegt vleeskuikenhouder Rob Wingens uit het Brabantse Schaijk. Hij houdt samen met zijn vrouw Jolanda 110.000 reguliere vleeskuikens in vier stallen. 500 meter verderop houdt zijn broer Egbert 150.000 reguliere vleeskuikens in zes stallen. De dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf van Egbert doet Rob samen met een medewerker.
Wingens liet begin 2013 als eerste vleeskuikenhouder in Nederland kuikens uitkomen in een reguliere vleeskuikenstal. Dit beviel beide broers zo goed dat ze het systeem in al hun stallen in lieten bouwen. Sinds medio 2014 komen alle kuikens op het bedrijf van Wingens in de stal uit. Rob Wingens is woensdagavond 14 februari de gastspreker tijdens de Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid voor vleeskuikenhouders in Meppel. Hij vertelt hier uitgebreid over zijn ervaringen met kuikens die uitkomen in de stal en waar een vleeskuikenhouder die dit doet op moet letten.
Gezonder en robuuster
Door kuikens uit te laten komen in een stal is een vleeskuikenhouder niet van alle gezondheidsproblemen verlost, geeft Wingens eerlijk toe. Vermeerderingsnummers die overal gezondheidsproblemen geven, draaien bij ons ook niet top. Maar kuikens die uitkomen in de stal zijn over het algemeen wel gezonder en robuuster.
De familie hanteert op beide bedrijven een strakke 7-weekse planning. Ze ontvangen op beide locaties altijd op maandag de 18-daagse broedeieren. Eerst op de locatie van Rob, een week later op de locatie van Egbert. Maandag komt er af en toe een kuiken uit. De meeste kuikens komen woensdag uit en de laatste op donderdag. Vrijdag haalt Wingens de broedlades er weer uit.
Lagere uitval
In het begin is het meer werk. Zo meet ik regelmatig de eiertemperatuur en staltemperatuur en controleer ik de uitkomst van de kuikens. Maar in het verloop van de ronde heb je er profijt van doordat de kuikens gezonder zijn en de uitval lager.
Benieuwd naar de ervaringen van Rob Wingens met uit laten komen van kuikens in de stal, de Coccidiosedruk op hun bedrijf en hun complete aanpak? Kom dan naar de thema-avond Diergezondheid op woensdag 14 februari in Meppel.
Kuikens temperaturen
De thema-avond Diergezondheid voor vleeskuikenhouders begint om 19.30 uur met een interactieve presentatie van pluimveedierenarts Filip Boel van Belgabroed. De broederij bedacht een aanpak voor de opzet van eendagskuikens, waarin een lagere staltemperatuur, het meten van de kuikentemperatuur en drinkwaterhygie een grote rol spelen.
Met deze aanpak zijn ernstige pootproblemen als gevolg van enterococcen vaak te voorkomen, zegt Boel. De pluimveedierenarts heeft de afgelopen jaren ook zeer veel praktische ervaring opgedaan met 'on farm hatching systemen'. Hij vertelt over de ervaringen hiermee en hun nieuwe aanpak van on farm hatching.
Na de presentatie van Boel is het tijd voor het praktijkverhaal van Rob Wingens.Om 21.00 uur start het laatste officie onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan de deelnemers onder leiding van n van de thema-partners met elkaar in gesprek.
Avondprogramma:
19.15 - 19.30 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 - 20.15 uur: Presentatie over opzetmanagement door Filip Boel
20.15 - 21.00 uur: Presentatie door vleeskuikenhouder Rob Wingens
21.00 - 22.00 uur: Stellingencarrousel.
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje
Aanmelden
De Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid voor vleeskuikenhouders is aanstaande woensdagavond 14 februari in het Arcus gebouw, Werkhorst 36, 7944 AV in Meppel.De toegang voor pluimveehouders is gratis.Aanmelden kan hier.