119 weken bloedluisvrij dankzij uitgekiende aanpak
Van der Locht houdt samen met zijn vrouw Sandy 35.000 leghennen van twee leeftijden in drie stallen, waarvan n volie en twee met verrijkte kooihuisvesting. De leghennenhouder werkte jarenlang bij Van Eck Bedrijfshygie B.V. Daar hield hij zich onder meer bezig met de bestrijding van bloedluizen en leerde wat wel en niet werkte tegen de bloedluis.
De afgelopen jaren bedacht hij een uitgekiende en succesvolle strategie tegen bloedluizen. Marc van der Locht is woensdagavond 21 februari de gastspreker op de Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid voor leghennenhouders in Horst. Hij vertelt hier over zijn ervaringen met de bestrijding van bloedluizen en wat wel en niet werkt. Ook licht hij zijn eigen succesvolle aanpak uitgebreid toe. Van de Locht vervangt Hugo Bens als gastspreker, die deze avond verhinderd is.
Opfok
Leghennen uit de opfok moeten volgens Van der Locht 100 procent bloedluisvrij zijn. Ik accepteer geen opfokhennen die bloedluisarm zijn, zegt hij. De leghennenhouder gaat normaliter twee tot drie keer kijken bij de opfokker naar zijn hennen. Zo kan ik zien of ze bloedluizen hebben en wat de verdere gezondheidsstatus is.
De leghennenhouder heeft goede ervaringen met opwarmen van zijn stallen. Nadat de hennen weg zijn, warmen we de stal 48 uur op. Op de koudste plek is het minimaal 45 graden Celsius. Daardoor drogen de luizen en hun eitjes uit waardoor deze dood gaan.
Het opwarmen van de stallen kost 0,20 tot 0,25 euro per hen en is niet goedkoop. Maar wanneer je een paar extra eitjes per hen raapt, dan zijn die kosten er gauw uit. De afgelopen ronde hield hij zijn hennen in beide stallen met verrijkte kooihuisvesting 119 weken aan. Beide stallen bleven de hele ronde bloedluisvrij, vertelt Van der Locht met een grote glimlach op zijn gezicht. Naast opwarmen paste hij middelen toe. Op de thema-avond vertelt hij welke.
Technische resultaten
Het bestrijden van bloedluizen is volgens Van der Locht erg belangrijk. De bloedluisdruk in een stal heeft een zeer grote invloed op de technische resultaten. Hoewel we met twee leeftijden werken, bleven onze stallen de afgelopen jaren bloedluisvrij. Daardoor behaalden we goede technische resultaten.
Benieuwd naar de technische resultaten van Van der Locht? Kom dan naar de thema-avond Diergezondheid op woensdag 21 februari in Horst. De leghennenhouder laat dan zijn technische resultaten van de afgelopen jaren zien. Ook licht hij zijn succesvolle aanpak van bloedluizen toe.
Bloedluisteller
De thema-avond Diergezondheid voor de legsector begint om 19.30 uur met het verhaal van Marc van der Locht. Daarna volgt de presentatie van Monique Mul. De onderzoekster doet al jarenlang onderzoek naar bloedluizen bij leghennen en is de bloedluisspecialist van Wageningen UR.Ze vertelt wat pluimveehouders preventief kunnen doen om insleep en verspreiding van bloedluizen te voorkomen.
Om 21.00 uur start het laatste officie onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan de deelnemers onder leiding van een van de thema-partners met elkaar in gesprek.
Avondprogramma:
19.15 - 19.30 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 - 20.15 uur: Presentatie door leghennenhouder Marc van der Locht
20.15 - 21.00 uur: Presentatie over bloedluisbestrijding door Monique Mul
21.00 - 22.00 uur: Stellingencarrousel.
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje
Aanmelden
De Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid voor legpluimveehouders is aanstaande woensdagavond 21 februari bij het Citaverde College, Spoorweg 8, 5963 NJ in Horst. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Familie Van der Locht