'Creëer zo veel mogelijk rust in koppel vlees-kuikenouderdieren'
Dat zei commercieel technisch manager John Lemmens van Aviagen-EPI woensdag 7 maart tijdens een bijeenkomst voor vermeerderaars op de LIV in Venray. Durf kritisch te kijken naar uw eigen bedrijf, zei Lemmens tegen de aanwezige vermeerderaars.
Het is volgens hem cruciaal om zoveel mogelijk rust in een koppel te creen door bijvoorbeeld in het donker te voeren. Wanneer een voermachine aangaat wanneer het licht brand, ontstaat er namelijk snel onrust in een koppel.
Ga kijken tijdens voeren
Kijk kritisch naar uw bedrijf en stel uzelf de vragen: Wat te doen bij meerdere looptijden? Moet ik bij meerdere looptijden van het voersysteem de lamp uit laten gaan? Geeft een hoge loopsnelheid van mijn voersysteem meer onrust? Is mijn aanvoercapaciteit van het voer toereikend? Dit is onder andere afhankelijk van of er gewerkt wordt met de dagvoorraad op het voercircuit of met een dagvoorraadsilo buiten de stal. En of de afslagsensoren juist zijn ingesteld.
De commercieel technisch manager raadde vermeerderaars aan om s morgensvroeg wanneer het licht aan gaat eens te gaan kijken tijdens het voeren en op deze aspecten te letten. Wanneer de voermachine aan gaat moeten de dieren niet mee lopen met het rond gaande voer. Als dat wel zo is, verstrek dan het voer in het donker. Het creen van extra voerbaklengte door verlenging van het bestaande systeem of een extra voercircuit kan ook voor meer rust zorgen, zegt Lemmens.
Snelle verdeling water
De meest kritische periode ligt volgens de commercieel technisch manager tussen de 5 en 30 weken leeftijd. Na 30 weken is het legapparaat ontwikkeld en gaat een hen een rustige fase in. Het drinkgedrag veranderd rondom topvoergift, zegt Lemmens.
Ga ook eens kijken hoe snel het water in de stal verdeeld is, adviseerde Lemmens de vermeerderaars. In de optimale situatie is het water binnen vier minuten in de stal verdeeld. Wanneer dit niet lukt is de capaciteit wellicht onvoldoende. Dat kan liggen aan de hoofdaanvoer en/of stalaanvoer.
Als de diameter van de watermeter bijvoorbeeld veel kleiner is dan van de aanvoerleiding kan daar het probleem zitten. In het waterleidingsysteem moet een pluimveehouder vernauwingen voorkomen. Bij capaciteitsproblemen kan een voorraadvat voor water een goede oplossing zijn, volgens Lemmens.
Signalen beperkte opnamecapaciteit
Mogelijke signalen van beperkte opnamecapaciteit van water qua gedrag van de dieren zijn:
- Onrustige, schrikachtige dieren
- Dieren die gaan drinken in plaats van eten wanneer voer en water tegelijk verstrekt worden
Naast gedrag zijn er ook aan de dieren mogelijke signalen van beperkte opnamecapaciteit van water te zien, namelijk:
- Harde kroppen
- Natte nek/borst
- Grote verschillen in hardheid van de kroppen
- Flankbeschadiging
- Slechte(re) bevedering, ruw, rui-veren onregelmatig
- Meer uitval (coli/pootproblemen/nierbeschadiging/jicht)
Ook in de stal zijn signalen te zien, zoals:
- Erg stoffige stallen waarbij je de achtermuur niet kunt zien
- Natte roosters door vermorsing van water en een stressvolle wateropname
Specifiek in de productieperiode zijn er ook signalen te zien:
- Een gemiddeld normale topvoergift niet kunnen opnemen
- Afgevlakte topproductie
- Meer kleine eieren
- Slechtere uniformiteit eieren
Wanneer de hennen de normale topvoergift van 170 gram niet op vreten, kan dit ook aan een beperkte opnamecapaciteit van water liggen, vertelt Lemmens.
Door kritisch naar uw eigen bedrijf te kijken eventueel samen met uw adviseur, kan een vermeerderaar veel problemen oplossen. Voer, water, klimaat en licht moeten allemaal goed zijn om topprestaties te halen. Managementmaatregelen hebben veel meer invloed dan genetica. Uit onderzoek van Aviagen-EPI blijkt dat sterfte slechts voor 5 procent bevloed wordt door genetica.